Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяПравославний календар: 22 серпня - апостол Матфій

Православний календар: 22 серпня – апостол Матфій

Этот материал также доступен на русском языке
Матфій - один з учнів Ісуса Христа, за жеребом зайняв місце серед дванадцяти апостолів замість Юди Іскаріота, що відпав.

22 серпня (старий стиль – 9 серпня) Православна церква вшановує апостола Матфія.

Матфій народився у Вифлеємі, походив з коліна Юди та з раннього дитинства вивчав Закон Божий під керівництвом Симеона.

До обрання в число дванадцяти апостолів Матфій був одним із сімдесяти учнів Ісуса. Після обрання за жеребом разом з іншими апостолами був при сходженні Святого Духа і потім проповідував у Єрусалимі та в Юдеї разом з іншими апостолами.

 

Житіє приписує йому чудотворення, зцілення хворих, очищення прокажених, воскресіння померлих, вигнання злих духів. З Єрусалиму з апостолами Петром і Андрієм ходив до Антіохії Сирійської, був у каппадокійському місті Тіані та в Синопі. Тут апостола Матфія ув’язнили, але він був чудесно визволений апостолом Андрієм. Після цього апостол Матфій подорожував до Амасії, місто на березі Чорного моря. Під час третьої подорожі апостола Андрія святий Матфій був з ним в Едессі та Севастії.

За церковним переданням, він був з проповіддю в Ефіопії Понтійській (нинішня Західна Грузія), Македонії, багаторазово наражаючись на смертельну небезпеку. Одного разу язичники змусили апостола випити отруєне пиття, але Матфій залишився живий і зцілив інших в’язнів, що осліпли від цього пиття. Потім Матфій повернувся до Юдеї і там продовжив свою проповідь.

За проповідь християнства Матфій був засуджений синедріоном на смерть і побитий камінням. А за грецькими мінеями апостола Матфія розіп’яли на хресті. Смерть Матфія відносять до 63 року.

Мощі Матфія, за переказами, перенесені до Німеччини імператрицею Оленою, вони знаходяться у Трірі (в римську епоху одна з імператорських резиденцій) в крипті храму Святого Матфія в абатстві Святого Матфія.

Джерело: wikipedia.org

Раніше повідомлялося: Преображення Господнє

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні