Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк вибрати ідеальний кавун?

Як вибрати ідеальний кавун?

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку, коли ми, нарешті, зважилися купити кавун, ми забуваємо відповіді на ці питання.

1. Який звук при ударі долонею видає стиглий кавун? При ударі долонею зрілий плід видає помірно глухий звук, дзвінкий видають незрілі плоди, а дуже глухий – перестиглі. Зрілий плід при ударі має вібрувати, як посудина, наповнена водою. У незрілих кавунів такої вібрації немає, вони дають відчуття твердого монолітного тіла.

2. Краще вибирати кавун з засохлим хвостиком? Сухий хвостик свідчить тільки про одне – кавун зірвано з грядки дуже давно. Зелена плодоніжка може бути навіть у перезрілого плода.

3. Який колір м’якоті має насторожити? Якщо м’якоть надто темна і слизиста, отже, вона почала підгнивати – через те, що, скоріш за все, плід при транспортуванні сильно вдарили або здавили.

4. Білі й жовті прожилки в кавуні небезпечні? Наявність жовтих і білих прожилок у кавуні свідчить про те, що при вирощуванні плода баштанники використовували «хімію». У розрізі такий кавун на вигляд не пористий і пухкий, а неприродно гладкий.

5. Чому кавуни не можна їсти до серпня? Фахівці рекомендують купувати кавуни не раніше середини серпня, бо до цього часу плоди дозрівають природним шляхом. Крім того, до цього часу вони встигають очиститися від добрив, які були додані у ґрунт для їх росту, включаючи нітрати.

6. Біле насіння в кавуні небезпечне? Вважається, що білі кісточки в кавуні свідчать про наявність у ньому нітратів. Але це не завжди вірно. Нерідко біле насіння – результат спроб селекціонерів вивести кавун без кісточок. В такому разі плід усе ж має кісточки, але менше, ніж зазвичай, плюс вони в результаті експериментів стають білими і м’якими.

Иллюстративное фото

Раніше повідомлялося: До України ввозять утричі більше персиків, ніж тут вирощують

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні