Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДачаДо України ввозять утричі більше персиків, ніж тут вирощують

До України ввозять утричі більше персиків, ніж тут вирощують

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку в Україні стає менше площ з насадженнями персиків. За останні 5 років цей показник скоротився на 21% і 2020 року склав 2,7 тис. га.

Персики в Україні вирощуються переважно на півдні. 81% вирощених персиків припадає на 4 області: Одеська, Херсонська, Дніпропетровська та Запорізька. При цьому близько 50% вирощується в господарствах населення, а 50% – фермерськими та промисловими господарствами. І саме для останніх характерним є скорочення насаджень персиків і обсягів виробництва.

Вся справа в тому, що на півдні вирощувати персики без зрошування не можна, клімат щороку стає дедалі посушливішим. Аби встановити зрошувальні системи, потрібні додаткові капіталовкладення, які можуть і не окупитися через імпорт.

Україна імпортує у 2,8 раза більше персиків, ніж виробляє. У 2020 році імпортні постачання персиків складали 48,3 тис. т, а виробництво – 17,1 тис. т. При цьому експортних відвантажень практично немає.

Основними країнами-постачальниками даного фрукту 2020 року були Греція (65% імпортованого обсягу), Туреччина (16%) та Іспанія (10%).

Джерело: ucab.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні