Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНавіщо пити воду вранці?

Навіщо пити воду вранці?

Этот материал также доступен на русском языке
Спробуйте кілька днів попити воду вранці і, якщо ваш організм позитивно на це зреагує - застосовуйте такий метод на здоров'я.

«Я чула, що вранці корисно випити натще склянку води. Як це пояснюється з медичної точки зору? І яку воду треба пити – теплу чи холодну, мінеральну чи кип’ячену?

І друге питання: медики часто радять випивати не менше двох літрів води за день. Чи для всіх дійсна ця норма, а чи вона індивідуальна? І чи не змінюється вона з віком?

Ольга Станіславівна, Вінницька обл.»

На запитання читачки відповідає лікарка-терапевт Вікторія Кокошко:

– З точки зору офіційної медицини строгого правила щодо того, що натщесерце обов’язково потрібно випити склянку води, немає. І хоча така рекомендація справді користується в народі популярністю, вона не може бути загальною для всіх, оскільки організм кожної людини індивідуальний.

Справа в тому, що вночі, під час сну, у нас всередині накопичується невелика кількість слизу (це нормально), і випита натщесерце кип’ячена вода кімнатної температури мовби змиває її, очищаючи наш шлунково-кишковий тракт і готуючи його до нових навантажень. Тому спробуйте кілька днів попити воду вранці і, якщо ваш організм позитивно на це зреагує – застосовуйте такий метод на здоров’я.

Але пам’ятайте – ваш сніданок після цього не мусить бути надто рясним, уникайте смажених і жирних страв, копченостей. Адже для злагодженої роботи шлунка і кишечника набагато важливіше ранкової склянки води дотримуватися режиму харчування. В ідеалі у вас має бути щоденне вживання їжі в один і той же час (невеликими порціями по 4-5 разів на день) і регулярне випорожнення. Теоретично ранкова вода також має цьому сприяти.

Що стосується вашого другого запитання, то для літніх людей вода має особливе значення. Адже з віком м’язова маса зменшується, а обсяг води в організмі, який при народженні становить 75 відсотків, значно скорочується. Крім того, змінюється функціональність сечовидільної системи, що збільшує втрату рідини. При цьому доведено, що чим людина старша, тим менше вона відчуває спрагу, хоча організму, як і раніше, постійно потрібна вода.

Дефіцит води часто буває причиною закрепів і відсутності апетиту, прискорює старіння у фізичному та інтелектуальному плані, може спричинити за собою непритомність, запаморочення і навіть тимчасове помутніння розуму.

Тому в день справді треба випивати до 2-2,5 літра води, але важливо знати, як правильно її пити. Намагайтеся робити це з задоволенням, а не «з примусу». Протягом дня пийте маленькими ковтками і невеликими порціями, але постійно. Привчіть себе випивати склянку води не враз, а поступово, протягом години. При цьому пийте, навіть коли не відчуваєте спраги. В ідеалі вода має бути не тепліша 20 градусів.

Рекомендую також випивати склянку води за 30-40 хвилин до сну – це допоможе нормальній роботі серця і шлунково-кишкового тракту, запобіжить утворенню каменів у нирках.

Але якщо у вас є хронічні захворювання нирок або серця, рясне пиття може зашкодити, тому денну норму води варто узгодити з лікарем.

Підготувала Ірина Лебединець

Раніше повідомлялося: Чому виникає «серцевий кашель»?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні