Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк відбувається прийняття спадщини під час дії воєнного стану

Як відбувається прийняття спадщини під час дії воєнного стану

Этот материал также доступен на русском языке
Через запровадження воєнного стану в Україні відбулися законодавчі зміни у багатьох сферах.

Про те, як сьогодні можна вступити у спадок, розповідає юрист Шепетівського місцевого центру з надання безкоштовної вторинної правової допомоги Євген Бондар.

За загальним правилом прийняття спадщини, зазначеним у частині 1 статті 1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, що починається з часу відкриття спадщини. Саме протягом цього терміну спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини, який не проживав постійно зі спадкодавцем, повинен подати нотаріусу, а в сільських населених пунктах — уповноваженій посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування, заяву про прийняття спадщини.

Зробити це потрібно за місцем відкриття спадщини, тобто останнього місця проживання спадкодавця. Розглянувши заяву, нотаріус заводить спадкову справу.

Але запровадження в Україні військового стану зумовило внесення змін до нормативно-правових документів, що регулюють порядок прийняття спадщини. Відповідно до положень Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» на час дії воєнного стану протягом терміну прийняття спадщини зупиняється. Таким чином, час дії воєнного стану фактично не враховується у встановлені 6 місяців прийняття спадщини. Тобто спадкоємець може прийняти спадщину протягом дії воєнного стану незалежно від його тривалості.

Крім того, згідно з останніми змінами до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України в умовах військового чи надзвичайного стану спадкове право заводитись за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. Тобто прийняти спадщину можна:

  • подавши заяву будь-якому нотаріусу під час дії воєнного стану;
  • дочекавшись закінчення військового стану та подавши заяву нотаріуса за місцем відкриття спадщини з урахуванням зупинення строків прийняття спадщини;
  • направивши заяву поштою нотаріусу, у якого заведено спадкову справу, засвідчивши таку заяву у будь-якого іншого нотаріуса (у разі, якщо інші спадкоємці першими подали заяву про прийняття спадщини в іншій місцевості, а ви не хочете їхати туди особисто).

Якщо ж спадкоємець постійно проживав разом із спадкодавцем на годину відкриття спадщини, є малолітньою, неповнолітньою, недієздатною особою або особою, громадянська дієздатність якої обмежена, то подавати заяву про прийняття спадщини не обов’язково.

Проте при оформленні прав на спадкове майно доведеться документально довести свою належність відповідним категоріям осіб.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні