Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЧи можна йти на цвинтар під час війни?

Чи можна йти на цвинтар під час війни?

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз уклад нашого життя повністю змінився, і навіть традиційні святкування відбуваються інакше. Попереду – поминальні дні, Проводи, Гробки. Церковна назва – Радониця або Батьківський день.

Радониця, вона ж Великдень для покійних, цього року припадає на 3 травня. Потім – за кілька днів – дні пам’яті загиблих у Другій світовій війні. За нашими звичаями у ці дні прийнято ходити на цвинтарі. Але через активні бойові дії та небезпеку мінування у більшості міст України відвідування кладовищ заборонили.

Так, у Чернігові закрили для відвідування центральний міський цвинтар «Яцеве» через велику кількість вибухонебезпечних предметів, що залишилися після відходу російських військ. Через безперервний обстріл у Харкові також заборонили прохід на цвинтарі.

У Сумах завершено обстеження цвинтарів на наявність мін. Відвідування дозволено, але людям радять не втрачати пильності та бути уважними. Київська область, як і низка інших, де побували ворожі війська, – також у потенційно небезпечній зоні. Тому жителям не варто будь-що йти на цвинтар. Згадати близьких людей можна вдома, за бажанням – можна відвідати храм, побувати на службі.

А сходити на цвинтар можна і після завершення військових дій та остаточного розмінування територій.

У спокійних регіонах і місцевостях відвідування кладовищ у поминальні дні теж небажане, оскільки велике скупчення людей в одному місці може бути небезпечним.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні