Як правило, основна причина, з якої плоди помідорів доводиться дозарювати в домашніх умовах, – це їх недозрівання на кущі через настання холодної й дощової погоди.
Щоб томати дозрівали повільніше (для продовження терміну зберігання), потрібні низька температура і відсутність світла. Оптимальна температура залежить від ступеня зрілості: для рожевих (майже дозрілих) плодів вона має бути близько плюс 1-2 градусів, для бурих (бланжевих) – плюс 4-6, для зелених – плюс 10-12 градусів. Приміщення, в якому будуть томати, мусить добре провітрюватися.
Томати різних ступенів зрілості не рекомендується зберігати в одній тарі або поблизу одне одного.
Вологість у приміщенні потрібно підтримувати на рівні 80-85%.
При дозарюванні томати потрібно регулярно (кожні 3-5 днів) перевіряти, відбирати вже дозрілі і відбраковувати ті, на яких з’явилися пошкодження. Вважається, що для тривалого зберігання і дозарювання найбільше годяться дрібноплідні сорти.
Якщо треба прискорити дозрівання знятих плодів, температуру у приміщенні підвищують, забезпечують яскраве природне або штучне освітлення і додають червоні зрілі плоди до зелених і бланжевих. Етилен, що виділяється зрілими томатами, сприяє дозріванню інших. Якщо під рукою немає стиглих томатів, їх можна замінити фруктами, що також виділяють етилен: зрілими червоними яблуками або бананами.
Читайте також:
Кухонна губка – лідер за кількістю бактерій на кухні. Як її очистити? Робіть це з…
Після кількох років буйного цвітіння півонії раптом починають слабо цвісти або зовсім не зав'язують бутони.…
8 травня в Україні очікується суттєве зниження температури та дощі на Закарпатті та місцями у…
Чи варто цього дня очікувати геомагнітних хвилювань?
Якщо нас дошкуляє зубний біль, ми на все готові, аби він припинився. А тим часом,…
Давайте, шановні читачі, зараз не зациклюватимемося ані з приводу дати тієї, 1945 року, перемоги (8…