Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЙога при болях у попереку

Йога при болях у попереку

Этот материал также доступен на русском языке
Йога – давня система самовдосконалення, яка зародилася в Індії понад 5 тисяч років тому. Вона включає фізичні вправи (асани), дихальні техніки (пранаями), медитацію та філософію.

У фітнес-клубі «5 Елемент» доступні ціни на абонемент у тренажерний зал та заняття з йоги.

Йога при болях у попереку: головні переваги

До головних переваг відносять:

  • покращення гнучкості та рухливості. Вона допомагає розтягнути м’язи та зв’язки в області попереку, що зменшує біль та покращує рухливість;
  • зміцнення м’язів. Зміцнюються м’язи спини та кора, що допомагає підтримувати хребет та зняти навантаження з попереку;
  • зниження стресу. Стрес може посилити біль у спині. Йога допомагає зменшити стрес та розслабити м’язи;
  • покращення кровообігу. Під час занять більше кисню доставляється до пошкоджених тканин, що прискорює процес загоєння.

Перед початком занять слід проконсультуватися з лікарем, особливо якщо є серйозні проблеми зі здоров’ям чи травмою.

Порада – йога має практикуватися регулярно, можна вибрати групові чи індивідуальні тренування з кваліфікованим інструктором.

Комплекс вправ при болях у спині

Розминка (5-10 хвилин) – обертання головою, плечима, тазом, нахили в сторони по 10 разів на кожну сторону.

Основна частина (20-30 хвилин):

  1. Кітка-корова (Марджаріасана-Бітіласана). Встати на карачки, руки під плечима, коліна під тазом. З вдихом прогнути спину, підняти голову і куприк вгору (поза корови). З видихом округлити спину, опустити голову і куприк вниз (поза кішки). Повторити 10-15 разів.
  2. Поза собаки (Адхо Мукха Сванасана). З становища рачки відштовхнутися руками і ногами назад, випрямивши тіло в пряму лінію. П’яти можуть не торкатися статі. Зберігати спину прямою, шию розслабленою. Затриматись на кілька вдихів-видихів.
  3. Поза кобри (Бхуджангасана). Лягти на живіт, під груди підкласти складені руки. З вдихом віджатися від підлоги, піднімаючи груди та верхню частину живота. Плечі відводити назад та вниз. Дивитися вперед чи вгору. Затриматись на кілька вдихів-видихів.
  4. Поза мосту (Сету Бандхасана). Легти на спину, зігнути коліна та поставити стопи на підлогу на ширині таза. З вдихом відтиснутись від підлоги, піднімаючи таз догори. Зберігати стегна паралельними підлогою, коліна зігнуті під прямим кутом. Затриматись на кілька вдихів-видихів.
  5. Поза метелика (Баласана). Сісти на підлогу, з’єднати стопи разом, коліна опустити убік якомога нижче. Нахилитися вперед, опускаючи живіт на стегна. Розслабити руки вздовж тіла або покласти перед собою. Затримка на кілька хвилин.
  6. Поза немовляти (Баласана). Сісти навколішки, стопи з’єднати разом. Нахилитися вперед, опускаючи лоба на підлогу. Розслабити руки вздовж тіла або покласти перед собою. Затриматись на кілька хвилин.
  7. Поза савасани (Поза трупа). Легти на спину, руки покласти вздовж тіла, ноги випрямити. Закрити очі та розслабити всі м’язи тіла. Зосередитись на диханні, лежати в цій позі 5-10 хвилин.

Завершення (5-10 хвилин) – повороти голови, нахили убік, розтяжка ніг.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні