Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому при гіпертонії треба позбавлятися зайвої ваги

Чому при гіпертонії треба позбавлятися зайвої ваги

Этот материал также доступен на русском языке
Прислухайтеся до лікаря і починайте худнути: якщо огрядний гіпертонік схудне на десять кілограмів, то у нього артеріальний тиск знизиться на п'ять-десять одиниць.

Запитання читача: Мені 57 років. Від гіпертонії лікуюся з 45 років. Але останніми роками доводиться пити більше таблеток. Щоб знизити дозу, лікар радить схуднути (моя вага – 110 кілограмів). Невже вага так сильно впливає на тиск?”

Відповідає кардіолог Валерій Батушкін:

Прислухайтеся до лікаря і починайте худнути

– Прислухайтеся до лікаря і починайте худнути. Масштабне дослідження, в якому брали участь сотні тисяч людей, переконливо довело: якщо огрядний гіпертонік схудне на десять кілограмів, то у нього артеріальний тиск знизиться на п’ять-десять одиниць. Перехід на правильну, тобто здорову, їжу знизить його ще від восьми до 14 міліметрів ртутного стовпа.

Корисною є середземноморська дієта

Дуже корисною є середземноморська дієта, яка передбачає велику кількість мінімально оброблених зернових, бобових, а також свіжих овочів та фруктів, горіхів. Раціон багатий на рибу та морепродукти, оливкову олію. А картопля, солодка випічка і борошняні вироби, алкоголь, жирні та смажені страви обмежуються. У США спеціально для гіпертоніків розроблено свою дієту, яка багато в чому копіює середземноморську.

Важливо відмовитися від куріння та не зловживати алкоголем

Також важливо відмовитися від куріння: рівень тиску знизиться на чотири міліметри. Не можна зловживати алкоголем. Навіть здоровій людині слід дотримуватися безпечних норм алкоголю: дві порції (одна порція – це 50 г горілки або коньяку, або один келих вина) для чоловіків і одна – для жінок на день. Також потрібно вживати менше солі. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендують п’ять-шість грамів солі щодня, а при гіпертонії – вдвічі менше. Якщо активно рухатися, тиск знизиться ще на п’ять міліметрів.

Скільки треба рухатися?

– Ходити щонайменше 30 хвилин на день, а якщо більше – чудово. Це знижує тиск на чотири-дев’ять одиниць. Ще один плюс тривалої прогулянки в тому, що в організмі виділяються речовини, які прийнято називати гормонами щастя (ендорфіни та енкефаліни). Особливо багато їх у тих, хто регулярно бігає на тривалі дистанції (нехай і не швидко). Під час пробіжки ці люди переживають чарівне відчуття задоволення та щастя.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні