Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачКупуйте до чаю тортик: 3 квітня святкують день народження мобільного телефону

Купуйте до чаю тортик: 3 квітня святкують день народження мобільного телефону

Этот материал также доступен на русском языке
Сучасне життя важко уявити без мобільних телефонів. Цього року, 3 квітня, мобільному телефону виповнюється 51 рік.  

Ось кілька фактів з історії наших електронних помічників.

1. Перший дзвінок з мобільного телефону було зроблено 50 років тому.

3 квітня 1973 року американський інженер компанії «Моторола» Мартін Купер, перебуваючи посеред вулиці Нью-Йорка, зателефонував своєму конкурентові і повідомив про те, що він тепер має мобільний апарат. На той час стільниковий телефон важив один кілограм, коли вага сучасного всього 250 грамів. Через десять років бездротовий телефон надійшов до масового продажу. Він коштував близько чотирьох тисяч доларів. До 1990 року продали один мільйон телефонів. До речі, 1989 року «Моторола» представила світові телефон «розкладачку».

2. Історія мобільного з кольоровим екраном розпочалася у 1996 році.

Інженери німецької компанії «Сіменс» винайшли дисплей з трьома кольорами: червоний, зелений та синій. Однак справжнім дивом техніки став телефон шведсько-японського виробництва «Соні Ерікссон» у 2000-х роках («Соні» – японська компанія, «Ерікссон» – шведська). Крім здатності видавати на екрані 256 кольорів, він підключався до комп’ютера і мав вихід в інтернет. Цього ж року було запроваджено термін «смартфон» для позначення нового універсального телефону від «Ерікссон».

3. 1986 року в мобільних телефонах з’явилася голосова пошта.

А за десять років комунікатори могли підключатися до інтернету. Перше фото, яким можна було поділитися за допомогою мобільного телефону, було зроблено у 1997 році французьким інженером Філіпом Каном. Він зробив знімки новонародженої дочки. Але перший камерофон випустили в Японії 2000 року. Його камера мала дозвіл лише 0,11 мегапікселів* (сучасний телефон має від 5 до 12 мегапікселів). Зняті фото можна було відразу надсилати з телефону електронною поштою. Нині це незамінна функція усіх телефонів.

4. На Землі більше мобільних телефонів, аніж людей.

У середньому у кожного користувача десь два телефони. Індустрія виробництва мобільних дуже швидко розвивається, в ній на сьогоднішній день лідирує Китай. На сході збирають 70% апаратів, які потрапляють на світовий ринок. Цікаво, що телефони, якими ми користуємося, набагато потужніші, ніж комп’ютери, встановлені на космічних кораблях, які доставляли американських астронавтів на Місяць і назад.

5. Щодня ми заглядаємо у мобільний телефон понад сто разів.

Існує залежність від телефонів, офіційно визнана хворобою – «номофобія». Мільйони людей страждають від цієї недуги. Основний симптом – страх людини залишитися без свого гаджета. Інша статистика говорить про те, що водії автомобілів частіше потрапляють в аварії через розмови по мобільному телефону за кермом, ніж через їзду в нетверезому стані. У деяких країнах було введено штрафи для пішоходів, які переходять дорогу, дивлячись у телефон. До речі, вчені давно довели, що смартфони не утворюють шкідливого випромінювання.

6. Через смартфон годинники і будильники зникнуть з нашого життя.

Сьогодні люди майже забули про годинники і будильники. Вчені підрахували, що вже понад 60% людей перестали користуватися звичайними або наручними годинниками і замінили їх програмами на телефонах.

* Мегапіксель — мільйон пікселів або точок, з яких складається зображення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні