П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяБлаговіщення: всі молитви чують на небесах

Благовіщення: всі молитви чують на небесах

Этот материал также доступен на русском языке
Благовіщення Пресвятої Богородиці входить до числа найважливіших християнських свят. Досі християни східного обряду святкували Благовіщення 7 квітня. Однак після переходу Православної церкви України на новий календар дата змістилася і припадає на 25 березня.

Яким є значення свята?

Свято Благовіщення входить до переліку двонадесятих, тобто головних, християнських свят після Великодня та Різдва. Це свято відзначають в той самий день, і воно присвячене подіям земного життя Діви Марії та Ісуса Христа. Головна мета Благовіщення – нагадати віруючим, що Ісус прийшов на Землю, щоб спокутати людські гріхи.

Вперше це свято стали відзначати ще в III столітті, на той час воно мало кілька назв – Возвіщення, Вітання Марії, Початок спокутування або Зачаття Христа. Називати це свято Благовіщенням стали лише у VII столітті, незважаючи на те, що на той час його відзначали вже майже 400 років. Назва свята пов’язана з тим, що саме цього дня до Діви Марії прийшов архангел Гавриїл і приніс їй радісну звістку, що незабаром у неї народиться дитина, яка стане Спасителем світу.

Про повір’я і забобони

У Київській Русі в цей день було прийнято розводити великі багаття – існувало повір’я, що вогонь розтопить зиму і настане весна. Також у день Благовіщення прийнято випускати білих голубів. Цей звичай з’явився в давнину, коли існувало повір’я, що птахи обов’язково долетять до неба і розкажуть янголам-охоронцям про все, що сталося за рік. Крім того, люди вірили, що саме цього дня відкриваються небеса і Господь може почути молитви і прохання кожної людини.

Про що просять Діву Марію?

Окрім відвідування церкви, у свято Благовіщення можна звертатися з різними проханнями до Діви Марії. У неї прийнято просити здоров’я, захисту, миру, допомоги у важких ситуаціях, прощення гріхів, а також подякувати за отримані блага.

Коли святкують?

Раніше, за юліанським календарем, свято Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначали 7 квітня. Але з переходом Православної церкви України (СОТ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) на новоюліанський календар тепер він випадає на 25 березня.

МОЛИТВА ПРО ЗАХИСТ ВІД ЗЛА

Величава Царице Небесна, щонайвища повелительнице ангелів! Ти отримала від Бога силу і завдання розчавити голову сатани, тому ми смиренно просимо: пошли нам на поміч Твої небесні легіони, щоб вони під Твоїм керівництвом і Твоєю силою переслідували пекельні сили, скрізь би з ними боролися, відбили їх зухвальні напади і знову скинули б їх у провалля. Амінь.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні