Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі послуги безкоштовно доступні українцям під час лікування туберкульозу

Які послуги безкоштовно доступні українцям під час лікування туберкульозу

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні захворюваність на туберкульоз в Україні є досить високою. Про це свідчать цифри статистики.

Сьогодні захворюваність на туберкульоз в Україні є досить високою. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, у 2023 році зареєстровано 19 851 випадок активного туберкульозу, з яких 639 серед дітей віком до 14 років, 196 серед підлітків віком 15-17 років.

Як діагностувати туберкульоз?

1. Треба звернутися до сімейного лікаря, який проведе опитування і оцінить ризик захворювання. У разі потреби направить пацієнта на радіологічне обстеження та обстеження мокротиння або іншого біологічного матеріалу на молекулярно-генетичній системі.

2. Також сімейний лікар може призначити дообстеження у фтизіатра, оскільки саме фтизіатр встановлює діагноз «туберкульоз».

3. Необхідність додаткового обстеження – бронхоскопії, комп’ютерної томографії та інших досліджень – визначає фтизіатр. За направленням лікаря такі обстеження є безкоштовними.

Як лікувати туберкульоз?

Насамперед слід знати, що туберкульоз – виліковне захворювання. В Україні його лікують за сучасними стандартами, розробленими Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Пацієнти одержують спеціальні протитуберкульозні препарати, курс лікування якими триває від кількох місяців.

2022 року наші лікарі почали застосовувати режим BPaL – новітню схему лікування лікарсько стійкого туберкульозу. Тривалість лікування при застосуванні такої схеми скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців.

Лікування туберкульозу, залежно від стану пацієнта, може бути амбулаторним або стаціонарним. При першому варіанті хворий отримує препарати за місцем лікування, він може бути поряд із сім’єю, у деяких випадках далі працювати.

ВАЖЛИВО! Лікування протитуберкульозними препаратами є безкоштовним. І врахуйте, що лікування пройде швидше і легше, якщо вчасно розпочати і регулярно приймати призначені ліки, а також дотримуватись усіх рекомендацій лікаря. Переривати розпочате лікування в жодному разі не можна!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні