Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяУ чому суть свята Благовіщення: чи гріх працювати у цей день і...

У чому суть свята Благовіщення: чи гріх працювати у цей день і в чому сила благовіщенської просфори?

Этот материал также доступен на русском языке
Свято Благовіщення присвячено події, яка описана в Євангелії від Луки: Діві Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив про майбутнє народження Сина Божого і Спасителя світу – Господа нашого Ісуса Христа.

Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне з двонадесятих свят Православної Церкви. Воно присвячено події, яка описана в Євангелії від Луки: Діві Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив про майбутнє народження Сина Божого і Спасителя світу – Господа нашого Ісуса Христа. Саме слово «благовіщення» означає «добра звістка». Такою доброю звісткою явилися слова Архангела:

«Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками…Ти бо знайшла ласку в Бога; ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси Йому ім’я: Ісус» (Лк. 1:28–38).

За тлумаченням святителя Іринея Ліонського, послух Діви Марії врівноважує непокору Єви. Марія стає «новою Євою». На думку святителя Григорія Палами, Втілення було б неможливим без вільної людської згоди Божої Матері, як і без волі Божої. І в цей день Благовіщення ми в Божій Матері споглядаємо Діву, Яка всім серцем, усім розумом, усією душею, усією Своєю міццю зуміла довіритися Богові до кінця.

З давніх-давен завжди з благоговінням ставилися до свята Благовіщення. Православні не працювали у цей день і суворо дотримувалися цього правила, втім, як і у всі інші великі церковні свята. Прислів’я, яке стверджує, що на Благовіщення навіть птах гнізда не в’є, алегорично закликає нас у цей день не вдаватися до повсякденної метушні і спрямувати свої помисли до Неба, до радісного спілкування з Богом.

Щодо проскур. Багато які люди впадають у забобони і наділяють звичайні предмети (або богослужбове начиння) деякими надприродними якостями, які їм не притаманні. Благовіщенська проскура нічим не відрізняється від решти хлібців, які використовуються при богослужінні в будь-який інший день. Проскура для православної людини – святиня, до неї ставимося з благоговінням, але наділяти її особливими властивостями – релігійне невігластво і омана.

Головне у це свято – прийти до храму для молитви, покаятися у своїх гріхах, причаститися Тіла та Крові Господньої. З давніх-давен існувала традиція на великі свята робити справи милосердя і любові. Блага звістка, яка звучить з вуст Архангела Гавриїла, має бути сприйнята кожним віруючим серцем, щоб ніхто не залишився осторонь цієї великої події.

Нехай у це свято Всемилостивий Господь молитвами Пречистої Своєї Матері подасть нам мир і радість про Духа Святого! Нехай приклад Діви Марії, яка прийняла звістку про народження Спасителя зі смиренням і покірністю Божої волі, буде для нас великим зразком побудови і наших власних стосунків з Богом.

ДО ВІДОМА. Благовіщення Церква святкує 7 квітня.

За матеріалами православної преси

Раніше ми розповідали, чому у Великий піст встановлено поминальні суботи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні