Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкі роки догляду за дитиною зараховують до пенсійного стажу

Які роки догляду за дитиною зараховують до пенсійного стажу

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні щорічно зростає кількість страхового стажу, який необхідний для виходу на пенсію. Тому стає важливим зважити на всі моменти діяльності, що впливає на накопичення стажу. 

 “Я народилася в 1961 році. У мене троє дітей – 1979, 1982, 1987 років народження. Але жодна дитина до пенсійного стажу не увійшла. Хочу спитати, коли і як враховують роки з догляду за дитиною до стажу? Всі документи на дітей в Пенсійному фонді є”.

Алексеєнко Ольга, Одеська обл.

 Як було до 2004 року?

До стажу зараховується час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше ніж до досягнення кожною дитиною трирічного віку. Це стосується періодів до 2004 року, що передбачено Законом «Про пенсійне забезпечення». Акцент робиться саме на непрацюючих жінках. Якщо у відповідні роки ви офіційно працювали, то стаж зараховується по трудовій книжці, і тоді відомості про дітей не враховуються.

Наприклад, згідно із записами трудової книжки, жінка відпрацювала на одному місці 20 років – з 1975-го по 1995 рік. Можливо, така жінка протягом цього часу була в декреті. Але весь цей час і так зараховують до стажу, бо в трудовій книжці є запис про безперервну роботу протягом усіх 20 років.

Інша справа, коли жінка офіційно не працювала певний період часу і народила дитину. Тоді час догляду за дитиною може бути врахований до загального стажу на підставі наданого до Пенсійного фонду свідоцтва про народження дитини (але не більше трьох років за кожну дитину). Тобто в Пенсійному фонді дивляться, чи були у жінки перерви в роботі. Якщо на час такої перерви у жінки народилася дитина, то догляд за дитиною зараховують до стажу.

Як зараз враховується догляд дітей?

Схожий принцип діє і після 2004 року. Але тут головним фактором є сплата страхових вненесків. До стажу зарахують або періоди, коли жінка працювала і підприємство за неї сплачувало страхові внески до Пенсійного фонду, або коли жінка отримувала допомогу з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що також має офіційно відображатися у реєстрі застрахованих осіб.

Якщо жінка перебуває у трудових відносинах з підприємством і народжує при цьому дитину, це не означає, що стаж за цей період має подвоюватися. Зараховується або робота, або догляд за дитиною до трьох років.

Ми також пояснювали, чи зараховується період догляду за дитиною до страхового стажу для пенсії чоловікові.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні