П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЧи зараховується до пенсійного стажу жінкам період догляду за малолітньою дитиною?

Чи зараховується до пенсійного стажу жінкам період догляду за малолітньою дитиною?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато жінок цікавляться, чи віднесуть їм у стаж час догляду малолітньої дитини.

До страхового стажу для обчислення пенсії відносять ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, і за які з 1 січня 2004 року, дати набрання чинності Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” , щомісяця сплачено страхові внески, пише Я і Закон.

У статті 24 цього Закону визначено, що страховий стаж після 1 січня 2004 року обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до набрання ним чинності – у порядку, визначеному раніше чинним законодавством.

До 1 січня 2004 року

Час догляду за дитиною до трьох років зараховується до страхового стажу матері, яка на час народження дитини не перебувала у трудових відносинах – на підставі свідоцтва про народження дитини.

З 1 січня 2004 року

Пунктом 1 розділу XV “Прикінцеві положення” Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що страхові внески за жінок, які доглядають дитину до досягнення ними трирічного віку, сплачуються з 01.01. 2005.

Тому якщо жінка доглядала дитину до трьох років у період з 01.01.2004 по 31.12.2004, то такий період враховується до її страхового стажу на підставі документа, що підтверджує факт отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (наприклад, довідки управління соціального захисту населення, яке виплачувало жінці (допомога).

Після 1 січня 2005 року

Час догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу матері, якщо вона отримувала відповідну допомогу, за даними системи персоніфікованого обліку.

Незалежно від того, працювала жінка до виходу у відпустку для догляду за дитиною до трьох років чи ні, їй цей період зараховується до страхового стажу, оскільки нарахування та сплата страхових внесків за неї здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні