Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо входить в обов'язки соціального працівника: на які послуги ви можете розраховувати

Що входить в обов’язки соціального працівника: на які послуги ви можете розраховувати

Этот материал также доступен на русском языке
Літні люди, інваліди, хворі, які потребують постійної допомоги, громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації через безробіття та зареєстровані в державній службі зайнятості мають право на соціальне обслуговування. Що входить до переліку послуг?

До редакції звернулася жителька Полтавської області Майсак Людмила. Вона розповіла, що самотня, тому їй допомагає соціальний працівник.

Читачка поставила декілька питань: чи повинна вона доплачувати за послуги, чи може соцпрацівник відмовлятися виконувати певну роботу, скільки разів на тиждень він має приходити і які послуги зобов’язаний надавати?

Коли послуги є безоплатними?

Щоб розібратися в ситуації, потрібно керуватися Постановою № 1417*, де, відповідно до пункту 6, на отримання безоплатних соціальних послуг мають право: громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і не мають рідних, котрі повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані особами з інвалідністю.

А кому доведеться платити?

Що стосується громадян, які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, їх обслуговування здійснюється за плату відповідно до тарифів на платні соціальні послуги або з установленням диференційованої плати.

Але в деяких випадках можуть зробити виняток. Так, відповідно до пункту 20 цієї Постанови передбачено, що місцевий орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування може ухвалювати як виняток рішення (розпорядження) про звільнення від плати за надання соціальних послуг громадян, які мають рідних, котрі повинні забезпечити їм догляд і допомогу. В такому разі видатки, пов’язані з наданням соціальних послуг, передбачаються в кошторисі територіального центру за рахунок додаткових коштів місцевих бюджетів.

Що має бути в договорі?

На підставі даних карти визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги та медичного висновку складається індивідуальний план надання соціальної послуги, після чого між громадянином і територіальним центром укладається договір, в якому зазначаються зміст та обсяг послуги, порядок оплати, обумовлюються періодичність, строки надання соціальної послуги вдома, інші умови.

Крім того, в пункті 25 передбачено, що, згідно з умовами договору, затвердженим графіком роботи та індивідуальним планом, соціальна послуга з догляду вдома надається:

  • постійно (людям з III групою рухової активності – два рази на тиждень; з IV групою – три рази; з V групою – п’ять разів);
  • періодично (два рази на місяць);
  • тимчасово (визначений у договорі період).

***

Таким чином, відповідно до вашої потреби мали скласти індивідуальні графіки відвідування, обслуговування, перелік послуг і тарифів.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. В будь-який момент ви можете у відділі соціального забезпечення дізнатися про все, що вас цікавить щодо вашого обслуговування і, якщо незадоволені роботою працівників, написати скаргу безпосередньо на ім’я керівництва органу соціального забезпечення.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» № 1417 від 29 грудня 2009 року (редакція від 04.05.2023)

Нове на сайті