П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЛікування зубів під наркозом: що потрібно знати?

Лікування зубів під наркозом: що потрібно знати?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато людей відчувають страх перед відвідинами стоматолога. Хвилювання цілком обґрунтовані, оскільки лікування зубів - це не найприємніша процедура. Але стоматологія не стоїть дома. Пацієнтам пропонуються нові підходи та умови лікування. Останнім часом особливо популярна послуга лікування зубів під наркозом.

Як відбувається лікування?

Із застосуванням нових технологій відвідування кабінету стоматолога може бути максимально комфортним як для пацієнта, так і лікаря. Якщо пацієнт переживає панічні атаки, боїться інструментів та уколів, то він може скористатися послугою лікування зубів під наркозом – у стані сну. Таке лікування проводиться як дітям, так і дорослим та літнім людям. Але вводяться у медикаментозний сон діти та дорослі по-різному. Дорослим пацієнтам препарат вводиться внутрішньовенно, внаслідок чого вони спокійно та м’яко входять у сон. Дітям, зазвичай, пропонують подихати через маску сумішшю необхідного препарату. І тільки після того, як дитина заснула, їй ставлять катетер та крапельницю.

Сучасне лікування зубів під наркозом або під седацією має на увазі введення пацієнта в медикаментозний сон. На відміну від класичного наркозу, під час седації пацієнт дихає самостійно, і немає потреби підключати його до спеціальних систем. Під час процедури пацієнт не відчуває дискомфорт та біль, не переживає стрес, а також, що дуже важливо, не заважає лікареві проводити необхідне лікування.

В арсеналі стоматолога є низка препаратів, які можна використовувати для введення пацієнта у стан медикаментозного сну. Вибір насамперед залежить від характеру стоматологічного втручання та загального стану пацієнта. Але всі препарати, що використовуються для седації, не викликають алергічних реакцій, не є наркотичними засобами, не мають серйозних побічних дій. Усі вони безпечні здоров’ю пацієнта.

У яких випадках без седації не обійтися?

Якщо пацієнт спокійно переносить візит до стоматолога і зовсім не переживає з цього приводу, то немає потреби проводити лікування під наркозом. Але є випадки, коли без седації просто не обійтися:

  1. Хірургія високого ступеня складності, наприклад, встановлення імпланту або лікування кіст та абсцесів.
  2. Видалення зуба, яке може спричинити ускладнення. Скористатися седацією необхідно, якщо потрібно видалити, наприклад, зуб мудрості.
  3. Випадки, коли можлива непередбачена поведінка пацієнта, наприклад, при аутизмі, неврологічних захворюваннях, підвищеному тиску, епілепсії.
  4. Блювотний рефлекс у пацієнта.
  5. Низький больовий поріг.

У чому переваги лікування зубів під наркозом?

Найголовніша перевага в тому, що пацієнт прокидається після процедури в хорошому настрої, без негативних емоцій і пережитого стресу. Крім цього, седація має ще ряд переваг:

  • препарат починає діяти через 1-2 хвилини та повністю виводиться з організму через кілька годин після закінчення процедури. Не позначається подальшої життєдіяльності людини. Єдине чого не можна робити в день проведення такого лікування — керувати автомобілем;
  • знижується ризик прояву алергічних реакцій;
  • можливість проведення декількох процедур лікування зубів в один день;
  • по закінченні лікування неприємні болючі відчуття в більшості випадків відсутні. Але якщо дискомфорт все-таки є, то він у рази нижчий, ніж після проведення лікування без седації.

*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні