Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ березні пройшла довгоочікувана індексація: що нам обіцяли та які пенсії насправді...

У березні пройшла довгоочікувана індексація: що нам обіцяли та які пенсії насправді отримали

Этот материал также доступен на русском языке
Ми вивчили коментарі глядачів нашого ютуб-каналу «На пенсії» і побачили, хто скільки отримав насправді. Вважаємо, що вони цілком відображають загальну картину.

Раніше ми опублікували підсумки березневої індексації пенсій: чиновники роблять заяви, а у розмірах доплат винні журналісти.

Також ми вивчили коментарі глядачів нашого ютуб-каналу «На пенсії» і побачили, хто скільки отримав насправді. Друкуємо декілька із них, але вважаємо, що вони цілком відображають загальну картину.

Що не так з виплатами?

Ольга: “В особистому кабінеті перевірила доплату свою і чоловіка. Мені додали 820 гривень, проте зняли 300 гривень доплати, як 70-річній. У мене 42 роки стажу і коефіцієнт зарплати 3,09. Чоловіку додали 780 гривень. У нього коефіцієнт зарплати 2,9, а стаж – 44 роки”.

Олексій: “Було 2760 гривень, додали 220 гривень, але з пенсійної справи раптово зникла чорнобильська доплата в розмірі 50 гривень. І тут свиснули”.

Сергій: “Я отримав 18 гривень. Нехай вони засунуть їх собі…”

Валентина:У мене все зійшлося до копійки – точно 7,96%. Всього додали 687,47 гривні”.

Любов: “Індексація 250 гривень – жах і ганьба”.

Степан:Вийшов на пенсію в 2020 році. Замість індексації виплачували 100, 135 і знову 100 гривень надбавки. Хоча це було проведено за статтею «індексація». Тепер додали 200 гривень до основної пенсії, але забрали ті ж 200 гривень попередніх надбавок. Переклали мої гроші з однієї кишені в іншу. Якась шахрайська схема від влади”.

Наталія: “У мене така сама історія. Я теж вийшла на пенсію у 2020 році і мені також додали 200 гривень до основної пенсії, а 200 гривень при цьому забрали. Тобто ця афера для усієї країни. Вони знайшли спосіб зовсім не індексувати”.

Володимир: “Про «молодих» пенсіонерів, зокрема, 2020 року. Спочатку «+» , потім «–», = «0». Замість індексації пенсію збільшили тільки на 16 гривень за рахунок доплати за понаднормовий стаж. А казали, що збільшення буде не менше 100 грн.”

***

Бачимо, що декому додали по нинішнім часам непогану прибавку. Але в конкретному випадку пані Ольга пише, що і у неї, і у чоловіка багато стажу і дуже гарні коефіцієнти зарплати. Але і тут виявилося обмеження. Очевидно, що після індексації пенсія у жінки збільшилася і стала більше 10340 гривень. В такому випадку право на вікову надбавку втрачається.

Але є і дуже багато обурених людей. Прямо в постанові не написано, що треба всім додати мінімум 100 гривень. Якщо вчитатися більш уважно, то там прописані конкретні випадки, в яких розмір підвищення не може бути меншим за 100 гривень.

Те саме стосується і тих, хто пішов на пенсію в 2020-2023 роках. Формулювання в постанові дуже громіздкі. Для нас їх попередньо спрощено розшифрували так: «всім тим, хто пішов на пенсію в останні три роки, буде підвищення по 100 гривень». На практиці знову бачимо, що це не так.

Дається взнаки і ситуація, де пенсії та надбавки перераховуються у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму. Це передбачено законом і постанова про індексацію в цих випадках не діє. Тобто комусь додали до пенсії 16-18 гривень лише через збільшення доплати за понаднормовий стаж, а не через індексацію. Тому тут підвищення не дотягується до 100 гривень, бо в постанові про індексацію вказано, що така доплата робиться лише тим, у кого безпосередньо розмір індексації вийшов меншим за цю суму.

Окрім цього бачимо приклади, де комусь на 200-250 гривень просто підтягнули мінімальні виплати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні