Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПідсумки березневої індексації пенсій: чиновники роблять заяви, а у розмірах доплат винні...

Підсумки березневої індексації пенсій: чиновники роблять заяви, а у розмірах доплат винні журналісти

Этот материал также доступен на русском языке
У березні пройшла індексація пенсій, на яку так чекали пенсіонери. І, на жаль, саме цей перерахунок виплат став яскравим прикладом того, як влада не стримує своїх обіцянок.

І головна причина, напевно, не у війні і не в тому, що немає грошей, а у поганій комунікації з людьми.

Пенсія за балами: поки лише багато галасу

Спочатку було багато галасу про бальну систему, яку восени 2023 року анонсував прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Але до її реалізації поки що дуже далеко. Чи взагалі до неї дійде справа? Дійде до того, що уряд піде у відставку і вже нема з кого буде питати. Хоча, можливо, всі не так зрозуміли очільника уряду і він не мав на увазі, що бальну систему введуть саме з березня 2024 року. Втім, про це так впевнено говорили, наче вона от-от з’явиться.

Інколи здається, що мета влади – щось пообіцяти, розрекламувати так, наче це вже сталося і можна це занести собі в плюс, як досягнення. А потім нічого не робиться і забувається.

Чиновники роблять заяви, а винні журналісти?

Ось настала зима 2024 року і перша заступниця міністерки соцполітики Дарина Марчак заявляє, що розмір індексації з 1 березня становитиме за попередніми розрахунками 13%. А вже в лютому Кабмін ухвалює рішення про індексацію на 7,96%. Тепер чиновниця звинувачує журналістів, що це вони не врахували всіх нюансів і широко анонсували підвищення на 13%, чим ввели в оману пенсіонерів.

Чому не всі отримали навіть 100 гривень?

Але на цьому розчарування людей не закінчилося. Тепер, здавалося, нам залізно пообіцяли індексацію з 1 березня майже на 8% для майже всіх пенсіонерів і мінімальне підвищення в розмірі 100 гривень. Проте виявилося, що далеко не всі отримали навіть ці 100 гривень.

На нашу думку, уряд знову прорахувався і не зміг зробити так, щоб всі отримали справедливе підвищення. Проте в Міністерстві соціальної політики запевняють, що цього разу зробили все гарно, як ніколи раніше. На перший погляд, постановою КМУ 185* все прораховано до дрібниць, щоб охопити максимальну кількість пенсіонерів і нікого не образити (в межах наявного фінансування). Але на практиці, як завжди, випливає купа нюансів.

Ми вже і до цього попереджали, що на 7,96% підвищується не вся пенсія, а лише її основний розмір. Тобто в багатьох випадках розмір підвищення насправді є ще меншим. Це перший факт.

Другий факт – не вдалося уникнути тих випадків, коли одні надбавки встановлюють, а інші урізають або забирають повністю і через це пенсія не підвищується, як очікувалося.

Здавалося, що цього разу одночасне підвищення прожиткового мінімуму та індексація дійсно дозволять всім без винятку отримати хоча б 100-200 гривень підвищення. Але виявилося, що це не так.

Скільки можна наступати на одні і ті самі граблі?

Підсумок буде коротким. Законодавство далі залишається дуже заплутаним і громіздким. Постійні реформи і на додачу дрібні зміни в ручному режимі ще більше все ускладнюють.

На додачу уряд постійно наступає на одні і ті самі граблі: у спробах максимально прорекламувати свою діяльність гучно розповідають про майбутні підвищення, а на практиці все виходить не так гарно.

Кожного разу, коли обіцяють, що буде всім і багато, то виходить не всім і небагато. Наче не знають, що в тих постановах, які вони приймають, є купа нюансів і всього передбачити ніколи не вдається. Але, мабуть, зручніше розповідати, що здійснили нові досягнення і за статистикою наче все добре.

Можливо, варто чесно сказати, що грошей немає, і ми робимо все можливе в цих умовах, ніж продовжувати розповідати байки і звинувачувати в усьому журналістів.

*«Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році» 185 від 23 лютого 2024 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні