Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк покращити воду для пиття: найдоступніші та найефективніші методи

Як покращити воду для пиття: найдоступніші та найефективніші методи

Этот материал также доступен на русском языке
 Від якості питної води залежить наше здоров'я – із цим твердженням ніхто сперечатися не стане. Однак сьогодні в умовах війни не в усіх сферах є доступ до якісної питної води. 

Але як зрозуміти, наскільки чистою і безпечною є вода, яку ми п’ємо?

Вода з-під крана: проводимо домашню експертизу

Якщо ви підозрюєте, що вода з-під крана має низьку якість, можна провести кілька експериментів в домашніх умовах. Для цього достатньо лише критично оцінити вміст склянки.

  1. ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД І СМАК. Рідина має бути безбарвною, без осаду, не мати вираженого присмаку або запаху.
  2. ПРОЗОРІСТЬ. Поставте навпроти склянки з водою книгу і спробуйте прочитати сторінку крізь неї. Якщо це проблематично, отже, рідина недостатньо прозора.
  3. ЖОРСТКІСТЬ. У побутових умовах вона визначається наявністю осаду при кип’ятінні, а також здатністю миючих засобів пінитися. У надмірно твердій воді виявиться велика кількість осаду. Його білий колір означає присутність солей кальцію, а іржавий – заліза. Відсутність рясної піни при використанні мила або шампуню теж говорить про високу жорсткість води.
  4. СТУПІНЬ МІНЕРАЛІЗАЦІЇ. Крапніть водою на скло і зачекайте висихання. Про велику кількість мінералів свідчить утворення білого нальоту.
  5. ВМІСТ СІРКОВОДНЮ. Визначається наявністю запаху при температурі плюс 20 градусів і прогріванні до плюс 60 градусів.

 Вода з річки: робимо фільтр власноруч

Таблетки активованого вугілля чудово абсорбують осад і аромати. Без них не обійтися, коли доводиться черпати воду із джерела, якому немає віри. Через вугільну фільтрацію відбувається знезараження від мікроорганізмів та домішок в екстрених умовах.

Зробити домашній фільтр легко. Беремо до п’ятдесяти пігулок вугілля, марлеву тканину або широкий бинт, клаптик вати, трилітрову банку, в яку стікатиме відфільтрована вода, і пластикову пляшку для виготовлення фільтра ємністю 1,2 або 1,5 літра.

  1. Зрізаємо денце пляшки і поміщаємо її горловиною в банку.
  2. У шматок марлі або тканини розміром 20х20 сантиметрів загортаємо вату і поміщаємо її в отвір пляшки. Таким є перший шар фільтра.
  3. Таблетки вугілля не подрібнюємо, вони швидко розмокають у вологому середовищі. Загортаємо таблетки в клаптик вати і розміщуємо в пляшці поверх першого шару вати.
  4. Третій шар робимо таким, як перший, – з вати.

Шари у фільтрі мають впритул прилягати один до одного для оптимального очищення води від сміття, домішок і запаху.

Йод на крайній випадок

Співвідношення: три краплі йоду на літр води. Дві години на відстій, потім воду можна пити. Відчувається, звичайно, запах та присмак, від них нікуди не подітися. Якщо перестаратися з дозуванням або постійно пити таку воду, людині загрожують підвищена пітливість, діарея і перепади настрою. Такий спосіб очищення води в домашніх умовах не найкращий. Придатний він лише в крайніх випадках, коли вода явно забруднена.

Збагачуємо воду вітамінами

Якщо ви не знаєте, як покращити якість води в домашніх умовах, спробуйте додати до неї кислоту. Для проведення такого збагачення опустіть у кип’ячену воду аскорбінову кислоту у співвідношенні 500 міліграмів (1 таблетка) на 5 літрів. Залиште розчин на годину – має відбутися хімічна реакція.

Ефективність цього способу очищення науково не доведена, оскільки кип’ячена вода сама по собі не є корисною для організму. Окрім того, аскорбінка – це не природний вітамін С, а штучно створений. Знову ж таки, штучні вітаміни менш корисні, ніж їх природні аналоги, бо їх засвоюваність невисока. Але, попри все, цей метод використовують досить часто. Можливо, через добре відношення до аскорбінки.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні