Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляІсторія та культура: 9 фактів із життя Максима Рильського

Історія та культура: 9 фактів із життя Максима Рильського

Этот материал также доступен на русском языке
19 березня виповнюється 129 років від дня народження поета і перекладача Максима Рильського. Його визнано класиком української літератури XX століття.

Рильського було обрано почесним доктором Ягеллонського університету в Кракові, він викладав в Українському інституті лінгвістичної освіти, а його переклади українською мовою досі вважаються одними з найкращих.

  1.  Народився Максим Рильський 1895 року в Києві. Його батько, Фадей Рильський, був дворянином, відомим економістом, етнографом, а мати – простою селянкою. Дід поета, Розеслав Рильський, належав до найвпливовіших магнатів Київської губернії, а бабуся – княжна Дар’я Трубецька – походила зі старовинного аристократичного роду. Ім’я Максим майбутній поет отримав на честь полководця гайдамацького повстання Максима Залізняка.
  2.  Після смерті батька Рильський виховувався в будинку Миколи Лисенка. Український композитор навчав Максима грі на фортепіано, що пізніше стало у пригоді Рильському. Він неодноразово акомпанував знаменитому тенору Івану Козловському, який був частим гостем у його домі. А якось, коли в ресторані відзначали його ювілей, Рильський сів за рояль і почав імпровізувати на тему українських народних пісень. Серед гостей були музиканти, які склали компанію поетові, створивши джаз-оркестр.
  3.  Максим закінчив один із найкращих навчальних закладів Києва – приватну гімназію Володимира Науменка. Потім за бажанням матері він вступив на медичний факультет Київського університету. Але за рік він перевівся на історико-філософський факультет, де провчився лише один семестр. Кинувши навчання, Рильський поїхав до матері у село Романівка Житомирської області, де почав викладати у школі.
  4.  Повернувшись до Києва, Рильський оселився у свого знайомого Івана Очкуренка. Незабаром у поета почався роман з дружиною Очкуренка Катериною Паткевич, яка була старша за Рильського на дев’ять років. Катерина погодилася стати дружиною поета з умовою, що він усиновить її дитину. Вони прожили разом понад 30 років.
  5.  Першу збірку своїх віршів «На білих островах» Рильський видав у 15-річному віці. Книжка, написана в стилі європейського модерну, отримала приємні відгуки від Лесі Українки. Пізніше великим успіхом користувалися як вірші Рильського, так і зроблені ним переклади.
  6.  У 1931 році Рильського заарештували. Причиною було те, що поет не цікавився політикою і проблемами соціалізму і входив до об’єднання неокласиків. Півроку Рильський провів у Лук’янівській в’язниці, але дружина зуміла домогтися його визволення. Слідчий, знаючи, що поета мають звільнити, вирішив поглузувати: «Вас на 10 років відправляють на Соловки». Рильський тільки знизав плечима: «На Соловки так на Соловки».
  7.  Незабаром поет вийшов на волю, але йому доводилося демонструвати лояльність до влади. 1935 року НКВС було відкрито нову справу про «ворогів народу», і над Рильським нависла загроза арешту. Хтось порадив поетові написати оду Сталіну, яка зненацька стала дуже популярною. І Хрущов, який симпатизував Рильському, сказав «батькові народів», що якщо поета заарештують, то пісню доведеться прибрати з радіо і з концертів. І Рильському дали спокій.
  8.  1945 року спецслужби планували вбити поета від імені націоналістів і навіть спробували внедрити свою людину в підпільну мережу ОУН-УПА. Проте служба безпеки УПА викрила провокатора і цим врятувала Рильського від розправи.
  9.  Помер Максим Рильський 24 липня 1964 року в своєму будинку в Голосієві від онкологічного захворювання. Поховали його у Києві на Байковому цвинтарі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні