Дріжджові млинці
На Масляну, і не тільки, приготуйте ці м’які, ажурні і дріжджові млинці, що буквально тануть у роті.
Інгредієнти
3 склянки борошна, 3 яйця, 3 столові ложки цукру, 600 мл молока, 5 г сухих дріжджів або 15 г свіжих, 1/2 чайної ложки солі, 3 столові ложки олії.
Приготування
- Спочатку приготуємо опару. Для цього нагріваємо молоко до температури 40 градусів, не вище, висипаємо в молоко сухі або кришимо свіжі пресовані дріжджі.
- Додаємо 1 столову ложку борошна з доброю гіркою і 1 столову ложку цукру. Сіль у опару не додаємо.
- Опару ставимо у тепле місце на 20-30 хвилин.
- Додаємо до опари збиті яйця (яйця заздалегідь дістаємо з холодильника).
- Додаємо сіль, борошно та цукор. Добре все перемішував вінчиком. Має вийти досить рідке тісто без грудочок.
- Каструлю з тістом накриваємо рушником і знову ставимо в тепле місце. Зазвичай вистачає години, щоб об’єм тесту збільшився у 3–4 рази.
- Перед тим як пекти млинці, розмішуємо тісто, щоб випустити вуглекислий газ, що накопичився.
- Наливаємо в тісто олію.
- Сковороду змащуємо або салом, або олією. Зручно взяти половинку сирої картоплі, наколоти її на виделку, вмочувати в олію і змащувати сковорідку цим нехитрим пристроєм.
- Млинці випікаємо з двох боків на середньому вогні, кожен млинець змащуємо вершковим маслом.
- Обов’язково перший млинець пробуємо на смак. Якщо потрібно, додаємо цукор.
- Також коригуємо тісто за щільністю. Якщо тісто щільнувате і погано розтікається по сковороді, то можна додати трохи теплої води. Тільки не перестарайтеся, тому що в занадто рідке тісто доведеться додавати борошно, і без грудочок не обійдеться.
- Подаємо зі сметаною, з медом, зі згущеним молоком або варенням, а можна зробити млинці з сиром або м’ясною начинкою. Вони завжди смачні і гарячими, і холодними.