Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаРізнеСніданок з'їж сам: а що приготувати на ранок собі та родині?

Сніданок з’їж сам: а що приготувати на ранок собі та родині?

Этот материал также доступен на русском языке
Сніданки дуже важливі. Вранці потрібно вживати близько 25-30% калорій від добової норми, щоб зарядити організм енергією на весь день.

Особливо важливо не пропускати сніданок тим людям, робота яких пов’язана з великою мозковою активністю, студентам та школярам.

Найкраще організувати сніданок вранці через 20-30 хвилин після пробудження.

Що приготувати на корисний сніданок?

Як ми найчастіше снідаємо? Зазвичай це чай-кава з простими бутербродами з докторською ковбаскою, залишками вечері, булочками з корицею або грінками. Дуже популярні швидкорозчинна вівсяна каша, мюслі, сухі кульки, пластівці з молоком, сосиски, ковбаса. Але це неправильно і дуже шкодить здоров’ю. То що треба їсти з самого ранку, щоб бути життєрадісним і сповненим енергії?

Фахівці нутріціологи та дієтологи виділяють 5 основних ідей для сніданку:

  • Вранці дуже корисно їсти каші (гречку, рис, вівсянку, перлівку, пшоняну кашу). Саме вони є джерелом повільних вуглеводів. Після них довго не з’являється почуття голоду.
  • Дуже хороші, корисні та поживні домашні солоні сніданки нашвидкуруч – страви з яєць (омлет із сиром або глазуня з беконом) з безліччю корисних мікроелементів.
  • Прекрасним варіантом вважаються злаки, несолодкі мюслі та сухі готові перекушування, але їх краще готувати самостійно. Можна в духовці запекти вівсянку з цукатами та горіхами, запіканку з домашнього сиру з медом, фруктами та ягодами або сирну запіканку з манкою та кокосом.
  • Бутерброди також хороші, але робити їх найкраще з цільнозернового хліба з сиром, бринзою, червоною рибою, шинкою з індички або філейної частини курочки, додаючи різну зелень та овочі, у вигляді листя салату, руколи, часточок помідорів, солодкого болгарського перцю і тоненьких скибочок свіжих огірків, а замість олії змащуючи хліб сиром Філадельфія.
  • Смачні швидкі страви на сніданки рецепти в домашніх умовах передбачають вживання, насамперед молочних продуктів, багатих на вітамін D, калій і кальцій. Можна з’їсти шматочок сиру, сиру, зварити кашу на молоці або мюслі заправити йогуртом.

Від чого слід відмовитись

Дієтологи не рекомендують зранку є

  • трудноперетравлюване жирне м’ясо ,
  • швидкі сухі суміші,
  • випічку на дріжджах,
  • сирі овочі та
  • цитрусові у великій кількості.

Ці продукти можуть призвести до здуття, підвищення кислотності і поганого самопочуття на весь день.

Каву з ранку краще не вживати, оскільки вранці в організмі найвищий вміст кортизолу (гормону стресу), який допомагає людині прокинутися. Кофеїн ж безпосередньо впливає на його вироблення та формує залежність. Якщо ви не в змозі його виключити, тоді сніданок з сиру нашвидкуруч або налисників з карамелізованим яблуком, завершіть чашкою кави з молоком, а краще чаю з медом.

Смачний сніданок на швидку руку в домашніх умовах

Рано-вранці катастрофічно не вистачає часу приготувати сніданок, який відповідає всім критеріям: оптимальний, швидкий і смачний сніданок, поживний і водночас корисний для всієї родини.

Рекомендуємо поритися в інтернеті та підібрати прийнятні для себе швидкі рецепти. У мережі величезна кількість різних, традиційних та оригінальних описів та відео, рецепти смачних сніданків нашвидкуруч із простих, корисних продуктів. Більшість з них можна приготувати нашвидкуруч удома, якщо заздалегідь закупити всі інгредієнти та підготувати продукти з вечора, а вранці вийняти з холодильника і покласти до судочок.

Наприклад, запечені домашні мюслі можна підготувати заздалегідь, залишиться їх залити йогуртом або соком безпосередньо перед вживанням. Також можна приготувати у вихідний день сирну запіканку з шоколадом, сирники або млинці з сиром та заморозити. Такі солодкі, смачні та швидкі сніданки завжди йдуть на ура не тільки у дітей, а й у дорослих.

Рекомендації сніданків на кожен день тижня

  • Понеділок: сир з лісовими ягодами, чаєм та медом;
  • Вівторок: мюслі з йогуртом;
  • Середовище: бутерброд з червоною рибою, сиром та авокадо;
  • Четвер: сирники з родзинками та сметаною, чай з медом;
  • П’ятниця: яєчня, чай, шматочок сиру:
  • Субота: млинці з солодким сиром;
  • Неділя: бутерброд з шинкою з індички, чай.

Можливі й інші варіанти, такі як млинці або налистники з м’ясом, шинкою та сиром, куркою та грибами, бананом та згущеним молоком, бринзою та зеленню.

Для шанувальників ПП правильного харчування, можна почати ранок з чисто дієтичних млинців на кукурудзяному борошні з курячою грудкою або з цільнозернового борошна з індичкою.

Крім того, можна спробувати картопляні зрази з різними солоними начинками, паштети домашні, картопляні драники або ліниві вареники зі сметаною.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні