Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЗарплата була хорошою, так чому пенсія маленька?

Зарплата була хорошою, так чому пенсія маленька?

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні за законом розмір пенсії за віком не може бути нижчим за прожитковий мінімум, а для непрацюючих громадян мінімальну пенсійну виплату з 1 березня підтягнули до 2520 гривень.

«У 2012 році мені виповнилося 50 років. Я мала вийти на пільгову пенсію, але мене змусили ще рік працювати. В результаті пішла на пенсію у 51 рік, і призначили її практично в мінімальному розмірі. Маю 38 років загального стажу, з них 13,5 року шкідливого – працювала на заводі.

Зараз отримую лише 3552 гривні. З них 2 тисячі йде на квартплату, 1 тисяча – на ліки. За шкідливістю потрібно лише 7,5 року, а в мене на 5 років більше, але за них не доплачують. Поясніть, чому при такому стажі і нормальній зарплаті я отримую мінімалку?

Ірина Плантєєва, м. Запоріжжя»

Про шкідливу роботу і вимоги до стажу

Станом на 2012 рік, жінка могла вийти на пенсію у 50 років, якщо йшлося, наприклад, про пенсію на пільгових умовах за роботу за списком № 2. Такі пенсії призначаються зі зниженням пенсійного віку на 5 років за наявності у жінок не менше 10 років на таких роботах. Коли пенсійний вік жінкам підняли до 60 років, то й термін виходу на таку пільгову пенсію став пізнішим.

Таким чином, ми робимо висновок, що ви працювали саме за списком №2. Такий стаж дає право лише на зниження пенсійного віку і інших пенсійних переваг, на жаль, не передбачає.

А ось для виходу на пенсію за списком №1 жінкам справді достатньо мати 7,5 року пільгового стажу в особливо шкідливих умовах. Такі пенсії призначаються на 10 років раніше, ніж звичайні. Тоді ви пішли б на пенсію у 45 років. До речі, за кожен повний рік роботи за списком №1 до стажу додатково зараховується по одному році.

Про розрахунок пенсії та мінімальну виплату

Щодо розміру пенсії, то ви вірно зазначили, що він залежить і від стажу, і від зарплати. І стаж у вас цілком пристойний. Однак такий стаж за нинішніми правилами дає право отримувати пенсію у розмірі лише 38% від зарплати. При цьому сама зарплата, яка враховується для розрахунку пенсії, може бути насправді не такою і високою, як би хотілося. Також слід враховувати, що формула розрахунку цієї зарплати, згідно з чинним законодавством, не є цілком досконалою і справедливою. Звідси і розмір пенсії, який є нижчим за середній, але все-таки вищим за мінімальний.

Сьогодні за законом розмір пенсії за віком не може бути нижчим за прожитковий мінімум, а для непрацюючих громадян мінімальну пенсійну виплату з 1 березня підтягнули до 2520 гривень. При цьому розмір вашої пенсії на тисячу гривень більший. Хоча, звісно, і на три з половиною тисячі виживати дуже складно.

***

Зазначимо, що цей лист ми отримали наприкінці лютого. Очевидно, що з 1 березня пенсію проіндексували і в конкретному випадку її розмір теоретично міг досягти вже чотирьох тисяч гривень. Сподіваємося, що так і сталося.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні