П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк смачно і правильно харчуватись при різних хворобах: страви при проблемах із...

Як смачно і правильно харчуватись при різних хворобах: страви при проблемах із шлунково-кишковим трактом

Этот материал также доступен на русском языке
Не секрет, що за різних хвороб правильне харчування здатне творити дива. Які страви допоможуть зміцнити здоров'я? Скористайтеся рекомендаціями лікарів та нутриціологів при складанні свого раціону.

Проблеми зі шлунково-кишковим трактом? Дотримуємося дієти

В літньому віці у людей частіше виникають проблеми у роботі шлунково-кишкового тракту – з’являються запори.

Щоб допомогти своєму організму впоратися з проблемою без ліків, додайте у ваше щоденне меню: каші на воді, яйця некруто, кисломолочні продукти, квашені та свіжі овочі, зелень.

Також корисно їсти нежирну рибу, птицю, кролика і телятину, вершкове масло і рослинну олію, насіння льону, свіжі фрукти, сухофрукти, мармелад, мед, зефір, хліб із цільних зерен з висівками, трав’яні чаї.

Мармелад із компоту

Ягідний компот – 1 склянка, желатин – 30 грамів, цукор – 6 столових ложок, сік лимона – 2 столові ложки.

Приготування

  • У глибоку миску всипати желатин і залити ½ склянки компоту. Ретельно перемішати і залишити на 30 хвилин.
  • У невелику каструльку влити решту компоту, додати цукор і лимонний сік. Ретельно перемішати, поставити на вогонь і довести до кипіння.
  • Компот зняти з вогню, додати желатин і помішувати до його повного розчинення.
  • Приготувати силіконові форми або форми для льоду. Залити їх компотом і помістити у холодильник до застигання.
  • За бажанням мармелад можна посипати цукром.

Суфле з минтаю

Минтай – 500 грамів, яйця – 2-3 штуки, молоко – 200 мілілітрів, борошно – 1,5 столової ложки, сіль та вершкове масло – за смаком.

Приготування

  • Минтай промити, розрізати на частини і відварити до готовності. Вийняти рибу з бульйону і відокремити м’ясо від кісток.
  • На сухій сковороді підсмажити борошно до золотистого кольору. Потім тонкою цівкою, помішуючи, влити у борошно молоко. Варити соус на повільному вогні до загусання. Готовий соус трохи посолити.
  • В окремих посудинах відокремити білки від жовтків.
  • З’єднати рибне філе, жовтки і молочний соус і перебити блендером до однорідності.
  • У чистій сухій посудині збити білки до щільної піни. У рибну масу обережно вмісити збиті білки.
  • Форму для запікання змастити вершковим маслом і викласти рівним шаром рибне суфле.
  • Страву запікати у розігрітій до 180 градусів духовці близько 30 хвилин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні