Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДієта № 4 за Певзнером: кому і за яких захворювань лікарі призначать...

Дієта № 4 за Певзнером: кому і за яких захворювань лікарі призначать лікувальне харчування

Этот материал также доступен на русском языке
Під час хвороби, окрім лікарських препаратів, не останню роль у підтримці сил та відновленні організму відіграє правильний режим харчування та певний харчовий раціон. 

Лікувальні дієти сприяють якнайшвидшому одужанню, заповнюючи нестачу поживних речовин і вітамінів, а також перешкоджаючи переходу хвороби в хронічну форму.

Коли призначається дієта № 4 за Певзнером

Дієта № 4 за Певзнером призначається при хронічному коліті, ентероколіті в період загострення, гострому гастероентероколіті , дизентерії, черевному тифі, туберкульозі кишок, діареї. Усі страви готують на парі, варять і подають у теплому пюреподібному або протертому вигляді.

До раціону можна включати:

  •  хліб пшеничний, нездобне печиво, сухарі з пшеничного хліба, вчорашню випічку;
  •  рисову, манну, вівсяну, протерту гречану каші, зварені на воді або на знежиреному бульйоні;
  •  сир протертий, парове суфле;
  •  супи на нежирному неміцному м’ясному, курячому або рибному бульйоні з рисом, манкою, вермишеллю, фрикадельками, слизові супи на тих же бульйонах з вершковим маслом;
  •  нежирні сорти яловичини і телятини, курей та індички протерті, рубані або зварені у воді або на парі;
  •  нежирні сорти риби, виготовлені на парі або відварені;
  •  овочі – мінімально в супі у пюреподібному стані;
  •  яйця некруто, паровий омлет, але не більше одного яйця на день;
  •  нежирна шинка, вимочений оселедець, заливні м’ясо та риба;
  •  яблучне пюре, киселі та желе із соків некислих ягід, соки некислих ягід та фруктів, розведені водою, відвари із сушених ягід;
  • цукор в обмеженій кількості;
  •  чай, кава, какао на воді.

Повністю виключити з раціону:

  •  житній та свіжий хліб, а також вироби із здобного тіста, млинці, оладки;
  •  пшоно, перлову та ячну крупи, розсипчасті каші, бобові, а також макаронні запіканки;
  •  незбиране молоко, кефір, вершки, сметану, сир;
  •  супи на міцному, жирному бульйоні, молочні супи, холодні та бобові перші страви;
  •  свинину, баранину, гуску, качку, ковбаси, шинку, копченість, м’ясні консерви;
  •  жирну, солону, копчену, мариновану рибу, рибні консерви;
  •  будь-які овочі та фрукти у сирому вигляді;
  •  сирі, смажені, круті яйця;
  •  сухофрукти, компоти, мед, варення;
  •  каву та какао з молоком, квас, виноградний сік, газовані та холодні напої.

 Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні