Вівторок, 14 Травня, 2024
ГоловнаДачаВибираємо невибагливі квіти для весняної клумби: іриси порадують усіма відтінками веселки

Вибираємо невибагливі квіти для весняної клумби: іриси порадують усіма відтінками веселки

Этот материал также доступен на русском языке
Іриси – квіти з неймовірно багатою палітрою можливих відтінків, прикраса клумб. При цьому іриси – одні з найпростіших у догляді квітів, які стійко переносять навіть погану погоду.

Крім цього, вони дуже універсальні і їх можна дарувати практично з будь-якого приводу.

Іриси, або півники, відносяться до багаторічних рослин сімейства Касатикові. Дорослі рослини потребують мінімального догляду. Іриси висаджують із березня по вересень. Якщо посадити рослину навесні, то вже влітку можна побачити квіти.

Головне, що потрібно знати квітникареві про іриси: квіти люблять тепло і світло. Контроль вологи особливо важливий у період бутонізації (поливаємо регулярно і рясно), решту часу орієнтуємося на пересихання грунту біля коріння.

Види ірисів

У світі налічується понад 800 видів ірисів. Таке різноманіття пояснюється тим, що півники легко схрещуються і виживають навіть у найнесприятливіших умовах.

Дуже умовно всі іриси поділяються на 3 категорії: бородаті, безбороді та цибулькові іриси.

Бородатий – забарвлення може бути різним, але найчастіше сіро-зелене або фіолетове з плоским листям. Найпоширеніша група ірисів. Бородатими називаються за те, що мають на пелюстці смужку ворсинок, які трохи схожі на бороду.

Безбороді – всі пелюстки абсолютно гладкі (тому і назва). У помірних широтах ростуть лише кілька безбородих видів, переважно білого та блакитного кольору.

Цибульковий – має цибулину, цвіте ранньою весною і має воістину величезну кількість різних видів. Легко росте і розмножується, цвіте зазвичай провесною. Багатьом не вважається окремим видом ірису.

Посадка ірисів

Посадка цих рослин не складна, але їх не варто тримати десятиліттями в одному місці. Краще пересаджувати їх після цвітіння раз на 3-4 роки. А якщо ні, то вони займуть собою весь вільний простір і перестануть цвісти.

Бажано саджати ірис на височині у ґрунті з гарним водовідведенням. Іриси люблять багатий грунт і якщо поблизу такого не спостерігається, то потрібно підготувати місце.

Коли садити іриси

Найпоширеніші в наших широтах іриси, бородаті, можна садити під час усього періоду цвітіння, з ранньої весни та до осені. Безбороді іриси погано переносять пересушування коренів, краще садити їх у відкритий ґрунт. Додатково замульчуйте рослину для збереження вологи.

Зазвичай іриси, також відомі як півники, садять восени, після літньої сплячки квітки. Головне, щоб температура не була занизькою, не нижче 10 градусів.

Особливості посадки навесні

В першу чергу зверніть увагу на ґрунт – потрібно, щоб він достатньо прогрівся. У теплих районах країни садити ірис можна наприкінці березня, у помірнішому кліматі вибрати для посадки середину або кінець квітня. Бажано, щоб грунт був пухкий і нейтральний, а рослина була захищена від вітрів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні