П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляТренуємо пам'ять: кросворд як рецепт довголіття

Тренуємо пам’ять: кросворд як рецепт довголіття

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі дослідники вважають, що розгадування кросвордів не тільки позитивно впливає на роботу нашого мозку, а й «відсуває» його старіння на цілих десять років.

Вчені університету Ексетера (Англія) та Королівського коледжу Лондона виявили, що розгадування кросвордів відсуває старіння нашого мозку на десять років. У своєму експерименті вони встановили, що у любителів головоломок, особливо старшого віку:

  • рідше виникають проблеми із забудькуватістю;
  • підвищуються ерудиція та кмітливість;
  • проявляється активність та уважність до деталей;
  • уповільнюються негативні вікові зміни.

Це також підтвердили неврологи, які стверджують: щоб зберегти працездатність мозку, його необхідно регулярно «тренувати», і найкраще з цим справляються логічні ігри та завдання.

Люди, які займаються інтелектуальною працею, можуть до похилого віку зберегти ясність думки. Таким чином, знижується ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера або деменції.

Крім цього, головоломки заспокоюють нашу нервову систему, допомагають боротися з дратівливістю, відволіктися від проблем і легше пережити стресові ситуації.

***

Спеціалісти радять чергувати різновиди головоломок — кросворд, сканворд, ребус, судоку — щоб задіяти всі зони мозку. Завдання або питання не мають бути надто простими або складними.

Якщо щось відгадати не виходить, то шукайте відповідь в довідниках. Багато які ерудити залишають невирішене питання на кілька днів, а потім знову до нього повертаються.

До речі, науково доведено, що розгадування головоломок перед сном покращує пам’ять. У вечірній час у розумову роботу залучена більша частина головного мозку, що, в результаті, позитивно впливає на повноцінний сон.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні