Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаКомунальні платежі: що відбувається з нарахуванням плати за газ

Комунальні платежі: що відбувається з нарахуванням плати за газ

Этот материал также доступен на русском языке
Газові платіжки залишаються у центрі проблем українців. Нерідко буває, що споживач регулярно передає показники лічильника, а газова компанія з тією ж постійністю виставляє надрахунки і споживання, і розподіл газу.

До редакції звернулась Зайцева Тамара, мешканка Одеської області. Вона хоче розібратися з нарахуванням за спожитий газ. Читачка скаржиться, що передає показники лічильника регулярно, а газова компанія постійно виставляє дуже великі рахунки як за споживання, так і за розподіл газу.

Куди звертатися?

Обов’язково ви повинні звернутися з письмовою заявою до тих компаній, які надають вам послуги. Згідно з положеннями частини 3 статті 18 «Про ринок природного газу» (редакція від 03.09.2023), далі – Закон, постачання природного газу споживачам здійснюється за умови наявності лічильника газу. Побутові споживачі у разі відсутності приладів обліку споживають природний газ за нормами, встановленими законодавством.

Відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) № 2494 від 30.09.2015 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем» (редакція від 07.12.2023), для визначення фактичного об’єму споживання (розподілу) природного газу приймаються дані лічильника газу Оператора ГРМ.

Періодом, за який визначається об’єм та обсяг спожитого (розподіленого) природного газу, є календарний місяць. При цьому Оператор ГРМ* (облгази) щоденно передає Оператору ГТС** інформацію про прогноз споживання природного газу по побутовому споживачу на кожну наступну газову добу (оновлені прогнози), а також надає дані про фактичний (попередній) обсяг природного газу, спожитий за кожну попередню газову добу.

Тож ви обов’язково повинні провести звірку: вкажіть, коли у вас були зняті останні контрольні показники лічильника газу, які були зафіксовані контролерами. Коли вами було зроблено оплати, і чи вони враховані.

Також ви повинні звіритися, як було нараховано ті періоди, коли, скажімо, вами показники лічильника не було повідомлено, чи були вони нараховані на підставі планових місячних об’ємів споживання, як це передбачено Кодексом ГРМ і Типовим договором розподілу природного газу.

Таким чином, усі показники вашого вузла обліку мають бути зафіксовані і рахунок має відповідати вашому фактичному споживанню.

Вимагайте Акт звірки наданих послуг, щоб зрозуміти, що то за обсяги, які не визначені лічильниками газу.

Які документи знадобляться?

  • Якщо ви особисто прийдете до газової компанії, візьміть усі квитанції оплати.

  • Якщо ви будете надсилати заяву поштою, обов’язково зробіть опис перед відправленням листа. До заяви додайте копії документів для звірки.

Ви повинні напевно знати, звідки у вас виникла заборгованість і чи не виник борг через неправильне застосування газовими компаніями норм споживання природного газу.

Що робити, якщо відмовляють у перерахунку?

  • Якщо відповідь газових компаній вас не задовольнить і перерахунок не буде зроблено, ви можете звернутися до НКРЕКП. Усі листи, які отримаєте, доцільно додати до вашого звернення.
  • Якщо ви вважаєте, що ваше право, як споживача, порушено, можете звернутися до суду з вимогами про визнання неправомірними дій газової компанії.

При цьому ви повинні конкретно вказати у позовній заяві, хто вам відмовив або нарахував неправильно, або в чому саме полягає ваше порушене право.

  • Подавши позовну заяву до суду, ви можете також подати клопотання провести звірку обсягів споживання та грошових сум.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Оператор ГРМ – забезпечує розподіл (доставку) газу в масштабах окремого регіону України, так звані облгази)

**Оператор ГТС – забезпечує транспортування природного газу споживачам в масштабах України та ЄС

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні