У свіжих соках містяться необхідні вітаміни та мінерали, однак, існує ряд хвороб, при яких пити соки категорично не можна, наприклад: цукровий діабет (не можна пити соки, що містять цукор), гастрит, виразка шлунка.
Як пити свіжі соки?
- Перше і найважливіше, що слід пам’ятати: соки – це їжа. Тобто це повноцінний і завжди строго окремий прийом їжі. Соками не можна запивати іншу їжу, щоб не стимулювати її бродіння. Вживати соки можна тільки між їдою або за 15-20 хвилин до прийому їжі.
- Соки слід не пити, а їсти – вживати не залпом, а невеликими ковтками, ніби прожовуючи в роті, або через трубочку, але обов’язково змочуючи слиною, щоб процес травлення починався в ротовій порожнині та забезпечував швидке і повне засвоєння соку.
- Після прийому соку необхідно ретельно прополоскати рота чистою водою. Це убезпечить зубну емаль від пошкодження кислотами.
ВАЖЛИВО!
Не забувайте про те, що чисті фруктові соки і особливо цитрусові соки необхідно розбавляти водою в пропорції від 1:1 до 1:10.
Овочеві соки та соки із зелені можна пити, не розбавляючи, якщо вам приємний їх смак. Якщо якийсь сік вам неприємний – не пийте його.