Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляВідомі люди на монетах: Наталія Ужвій зіграла на сцені і в кіно...

Відомі люди на монетах: Наталія Ужвій зіграла на сцені і в кіно понад двісті ролей

Этот материал также доступен на русском языке
За своє довге творче життя Наталія Михайлівна Ужвій (1898-1986) зіграла на сцені та в кіно понад двісті ролей.

Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас з відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Наталія Ужвій зіграла на сцені і в кіно понад двісті ролей

За своє довге творче життя Наталія Михайлівна Ужвій (1898-1986) зіграла на сцені та в кіно понад двісті ролей. Та як зіграла – чудово, майстерно.

Народилася вона у Любомлі на Волині у багатодітній родині (у неї було п’ять братів і дві сестри).

З 1915-го по 1921 рік працювала вчителькою у селах різних регіонів України.

У Золотоноші вперше взяла участь у виставах аматорського драмгуртка. У 1922 році гурток був перетворений на пересувний театр при Наркоматі просвіти УРСР.

1922 року поїхала до Києва, працевлаштувалася у Першому театрі УРСР імені Тараса Шевченка. 1923 року закінчила театральну студію при театрі.

У 1925—1926 роках — провідна актриса української Держдрами в Одесі (нині — Одеський академічний український музично-драматичний театр імені В. Василька ). З 1926 року – провідна актриса театру «Березіль» у Харкові (з 1935 року – Харківський український драмтеатр імені Шевченка). У 1936 році Ужвій покинула театр «Березіль» (його знищила влада разом з його керівником Лесем Курбасом, який потрапив під репресії НКВС) і переїхала до Києва. З цього моменту і до кінця життя — актриса Київського драмтеатру імені І. Франка.

У її репертуарі 213 ролей в театрі та 20 – у кінофільмах.

Насамкінець – її мудра і, головне, універсальна, не лише для артистів, порада: «Не вважайте ніколи свою роботу завершеною. Ніколи не заспокоюйтеся на тому, що вже досягнуто. Там, де настає спокій – там закінчуються творчість та мистецтво».

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні