Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВтома: як боротися з занепадом сил

Втома: як боротися з занепадом сил

Этот материал также доступен на русском языке
Постійний вплив стресу, неправильне харчування або порушення сну – ось лише деякі з причин, які призводять до втоми та занепаду сил. Як підтримати себе?

Здебільшого саме нестача вітамінів може провокувати втому, апатію і зниження тонусу організму.

Вітаміни групи В

Вітаміни групи В відповідають за правильне функціонування серцево-судинної, нервової та травної систем, а також імунітету.

Вітаміни групи В ми можемо знайти в таких продуктах, як насіння бобових, цільнозерновий хліб, горіхи, пшеничні висівки, апельсини, листові овочі, яйця, морська риба, яловича печінка та м’ясо індички.

Вітамін D

А ось дефіцит вітаміну D в організмі – це не лише підвищений ризик травм і переломів кісток, а й розлади імунної, нервової та м’язової систем.

Втома, слабкість, занепад сил – перші симптоми недостатнього надходження вітаміну D, який, серед іншого, впливає на ефективність роботи м’язів. Його основним джерелом є сонячне світло.

Вітамін С

Цей вітамін – один із найкращих антиоксидантів, який у правильній концентрації знижує сонливість і втому. Його можна знайти, наприклад, у чорній смородині, цитрусових, ківі, яблуках, капусті, помідорах, перці, петрушці, картоплі, брюссельській капусті та шпинаті.

Хоча здебільшого він пов’язаний з імунітетом, насправді це один із найефективніших антиоксидантів, що відповідає за очищення нашого організму від токсинів, присутність яких призводить до втоми. Правильна концентрація цього вітаміну знижує відчуття сонливості, втоми й перевтоми.

Магній

А ось що стосується магнію, то доведено, що його дефіцит призводить до зниження стресостійкості, дратівливості, порушення регуляції ритму сну, втрати концентрації уваги.

Щоб поповнити цей елемент, варто вживати гарбузове насіння, пшеничні висівки, какао, бобові, горіхи, ячмінну і гречану крупи, горох, коричневий рис, банани або шпинат.

Підготувала Світлана Комісаренко

Постійний вплив стресу, неправильне харчування або порушення сну – ось лише деякі з причин, які призводять до втоми та занепаду сил. Як підтримати себе?

Нове на сайті