П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляНовітні технології: штучний інтелект - помічник чи загроза

Новітні технології: штучний інтелект – помічник чи загроза

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні штучний інтелект (ШІ) є одним з найпопулярніших термінів у світі. За деякими прогнозами, до 2035 року він принесе світовій економіці 15,7 трильйона доларів.

Він створює тексти, картинки, музику, відео тощо. Навіть телевізійний виступ відомого політика може бути повністю створений ШІ і не мати ніякого відношення до реальної людини.

Що таке штучний інтелект?

Штучний інтелект ― це метод змусити комп’ютер або програмне забезпечення «мислити», як людський мозок. Найбільш відомими прикладами ШІ є, зокрема, автопілоти в автівках. 1955 року Аллен Ньюелл та Герберт Саймон створили першу програму штучного інтелекту ― «Теоретик логіки» («Logic Theorist»). Вона довела 38 із 52 математичних теорем, а також знайшла нові доведення для деяких інших.

1956 року термін «штучний інтелект» вперше вжив американський інформатик Джон Маккарті. 1997 року комп’ютер «IBM Deep Blue» обіграв чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова. 2002 року вперше ШI увійшов у дім у вигляді робота-пилососа.

Є машини, які спеціалізуються лише на одній сфері діяльності. Наприклад, у шаховій грі машина спостерігає за ходами і приймає найкраще рішення, щоб перемогти.

Інші системи збирають попередні дані та продовжують додавати їх у свою пам’ять. Наприклад, така машина може запропонувати готель на основі зібраних відомостей про місцезнаходження людини та її побажання.

Де застосовують штучний інтелект

Наразі технологія використовується в багатьох галузях, включаючи транспорт, виробництво, фінанси, охорону здоров’я, освіту, промисловість тощо.

Наприклад, системи можуть аналізувати швидкість руху транспорту в будь-який момент часу, включаючи повідомлення з місця подій про дорожні інциденти: будівельні роботи або аварії.

Машинне навчання допомагає фінансовим організаціям виявляти шахрайство. Штучний інтелект в медицині змінює спосіб взаємодії людей та лікарів. Він допомагає швидше і точніше ставити діагнози, прискорювати, спрощувати пошук ліків, контролювати пацієнтів за допомогою віртуальних помічників-медсестер.

Український стартап (комерційний проект) «Esper Bionics» розробив біонічний протез руки. Він робить все те, що робить справжня рука, а людина може займатися спортом та побутовими справами, працювати за комп’ютером, користуватися телефоном тощо.

ШІ в освіті змінить спосіб навчання людей різного віку. Використання ШІ допомагає оцифровувати підручники, виявляти плагіат, оцінювати емоції студентів, аби визначити, кому з них важко, а кому нудно.

Майбутнє штучного інтелекту

Оскільки багато галузей прагнуть автоматизувати певні види робіт за допомогою інтелектуальних машин, існує побоювання, що 300 мільйонів людей будуть витіснені з ринку праці. Самокеровані автомобілі можуть усунути потребу в таксі та програмах спільного користування автомобілями, а виробники можуть легко замінити людську працю роботами.

Навіть творча інтелігенція сприймає ШІ як загрозу. Підтвердження цього – страйк американських сценаристів, занепокоєних перспективами написання сценаріїв до картин вже не фахівцями, а ШІ. Але не треба сприймати технології як загрозу. Протягом сторіч різні професії зникали, але завжди з’являлися нові.

Сьогодні ми маємо справу з безпрецедентним обсягом інформації. За останні кілька років було створено 90% світових даних. Ця тенденція залишається постійною. Дійсно, кожні два роки протягом останніх трьох десятиліть обсяг даних у світі збільшується приблизно в 10 разів. І без допомоги ШІ не обійтися, бо можна легко потонути у сучасному океані інформації.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні