Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк харчуватись при хворобах печінки: у чому себе треба обмежувати

Як харчуватись при хворобах печінки: у чому себе треба обмежувати

Этот материал также доступен на русском языке
Лікувальне харчування - важливий супутник порятунку від певних недуг. І найчастіше правильне харчування при хворобах шлунка та печінки не зводиться до одних дієт та обмежень.

Запитання читачки: “Мені 67 років. Після святкового застілля відчуваю важкість у правому підребер’ї. У молодості я мав гепатит А і підозрюю, що печінці «не сподобався» святковий стіл. Що саме не слід вживати?”

Відповідає гастроентеролог Людмила Федорченко:

При захворюваннях печінки не рекомендується алкоголь. Але якщо ви перенесли гепатит А в молодості, печінка давно відновилася.

А ось при гепатиті В або С, особливо в активній фазі, та підвищених печінкових показниках спиртне абсолютно протипоказане, причому незалежно від міцності – навіть пиво.

А їсти можна все, що подобається і не викликає розладу травлення: здуття живота, відрижку, нудоту, нестійкі випорожнення.

Печінка любить смачну їжу. Її клітини будуються в основному з тваринного білка, тому для нормальної роботи потрібні багаті на них продукти – м’ясо, риба, яйця, вершкове масло, сметана (жирністю 10-15 відсотків).

Попри усталену думку, «холосте» знежирене харчування печінка не любить.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні