П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо їли запорізькі козаки: варенуха – для веселощів та душі

Що їли запорізькі козаки: варенуха – для веселощів та душі

Этот материал также доступен на русском языке
Варенуха – старовинний український алкогольний напій, який прийшов до нас із глибини віків, гідно представляє щедрий та багатий український стіл.

Українські козаки здебільшого готували страви з круп та риби, бо ані скотарством, ані сільським господарством вони не займалися. І хоча багато часу козаки проводили в походах, вони розумілися на їжі. Їхня їжа була простою і смачною, з десертами та напоями. Пропонуємо вам рецепти страв, які готували запорізькі козаки.

Варенуха

Варенуха – старовинний український напій, який готували із сухофруктів та прянощів. Фрукти, на яких настоювали варенуху, козаки використовували для приготування їжі і навіть лікування ран.

Інгредієнти

Сушені груші – 100 грамів, сушені яблука – 100 грамів, сушені вишні – 100 грамів, чорнослив – 60 грамів, мед – 600 грамів, кориця – 0,5 чайної ложки, імбир – 0,25 чайної ложки, духмяний перець – 0,5 чайної ложки, горілка – 2,5 літра, лавровий лист – 3 штуки.

Приготування

  • Сухофрукти вимити і скласти в окремі посудини, потім залити їх горілкою і настоювати протягом шести годин.
  • Після того як вони розбухнуть, все змішати і злити в керамічний або емальований посуд, куди додати мед, горілку та спеції.
  • Накрити кришкою, а краї замазати звичайним прісним тістом.
  • На кришку помістити невеликий гніт і поставити в духовку або піч на 10-12 годин при температурі 100 градусів.

Щоб варенуха вийшла такою, як слід, потрібно суворо дотримуватися рецепту і особливо – температурного режиму.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні