Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіПереселенці шукають профільну школу: як знайти новий заклад, коли і за якою...

Переселенці шукають профільну школу: як знайти новий заклад, коли і за якою процедурою подавати документи

Этот материал также доступен на русском языке
Доброго дня. Я з дитиною виїхала за кордон, але навчаємося дистанційно в українській школі. Наступного року маємо переходити в 10-й клас. Але школа, в якій вчимося зараз, змінила тип і старшу профільну освіту вже не буде надавати. Як нам шукати новий заклад, коли та за якою процедурою подавати документи, щоб завчасно? - Якщо дитина навчається дистанційно, то не має значення, в якій школі вона буде це робити в 10-му класі. Зверніться, будь ласка, до місцевого управління освіти – вони порадять заклад освіти у вашій громаді, де дитина зможе продовжувати дистанційне навчання. Якщо ж ці заклади освіти у громаді не будуть здійснювати навчання в 10-му та 11-му класах у дистанційному режимі, то ви маєте право перейти до будь-якого іншого закладу освіти. Документи для зарахування на дистанційне навчання можна буде подати до школи онлайн до 1 вересня в будь-який зручний для вас спосіб зв'язку. Щодо питання створення ефективної освітньої мережі загалом по країні, то ми бачимо з цим певні проблеми у засновників. Яка школа має стати гімназією, яка – опорною, яка – ліцеєм, це має вирішувати саме засновник (у більшості випадків - це місцева влада). При реорганізації закладів освіти я б визначив чотири основні компоненти, які потрібно враховувати на місцях: 1) демографічний аналіз та демографічний прогноз; 2) дотримання прав учасників освітнього процесу при реорганізації (учнів, учителів, батьків); 3) фінансова, матеріально-технічна та кадрово-ресурсна база закладу 4) питання комунікації з громадою. Аналіз звернень до Служби освітнього омбудсмена, а їх понад 200 за 2023 рік саме з питань реорганізації мережі, показує, що комунікаційний компонент “провисає” найбільше. Ми навіть розробили опитувальник для засновників, в якому запитання вже є дороговказом, як правильно організувати та прокомунікувати всі етапи реорганізації. Ці матеріали також є на нашому сайті.

Доброго дня. Я з дитиною виїхала за кордон, але навчаємося дистанційно в українській школі. Наступного року маємо переходити в 10-й клас. Але школа, в якій вчимося зараз, змінила тип і старшу профільну освіту вже не буде надавати. Як нам шукати новий заклад, коли та за якою процедурою подавати документи, щоб завчасно?

– Якщо дитина навчається дистанційно, то не має значення, в якій школі вона буде це робити в 10-му класі. Зверніться, будь ласка, до місцевого управління освіти – вони порадять заклад освіти у вашій громаді, де дитина зможе продовжувати дистанційне навчання.

Якщо ж ці заклади освіти у громаді не будуть здійснювати навчання в 10-му та 11-му класах у дистанційному режимі, то ви маєте право перейти до будь-якого іншого закладу освіти.

Документи для зарахування на дистанційне навчання можна буде подати до школи онлайн до 1 вересня в будь-який зручний для вас спосіб зв’язку.

Щодо питання створення ефективної освітньої мережі загалом по країні, то ми бачимо з цим певні проблеми у засновників. Яка школа має стати гімназією, яка – опорною, яка – ліцеєм, це має вирішувати саме засновник (у більшості випадків – це місцева влада).

При реорганізації закладів освіти я б визначив чотири основні компоненти, які потрібно враховувати на місцях:

  1. демографічний аналіз та демографічний прогноз;
  2.  дотримання прав учасників освітнього процесу при реорганізації (учнів, учителів, батьків);
  3.  фінансова, матеріально-технічна та кадрово-ресурсна база закладу
  4.  питання комунікації з громадою.

Аналіз звернень до Служби освітнього омбудсмена, а їх понад 200 за 2023 рік саме з питань реорганізації мережі, показує, що комунікаційний компонент “провисає” найбільше. Ми навіть розробили опитувальник для засновників, в якому запитання вже є дороговказом, як правильно організувати та прокомунікувати всі етапи реорганізації. Ці матеріали також є на нашому сайті.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні