Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВажко згинається нога або рука? Терміново йдіть до лікаря

Важко згинається нога або рука? Терміново йдіть до лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ви помітили, що насилу застібаєте ґудзики на сорочці або відчуваєте дискомфорт у колінах під час спроби сісти, це можуть бути перші дзвіночки проблем із суглобами.

Чому вони виникають і чому їх не можна ігнорувати, розповів ортопед-травматолог вищої категорії Юрій Шимон.

Від патології частіше страждають чоловіки

Тугорухливість суглобів (контрактура) – це патологія, коли при якій порушується рухова функція суглобів. Вона може виникнути як у дрібних суглобах (у пальцях рук і ніг), так і в середніх або великих – плечових, колінних, ліктьових, гомілковостопних, тазостегнових.

При цьому людині стає складно виконувати звичні дії: чистити зуби, зачісуватися, одягатися.

Цей стан зрідка буває вродженим, але частіше – набутим, розвиваючись внаслідок травми або різних системних захворювань м’язів, суглобів, шкіри, судин.

Найчастіше від контрактури страждають чоловіки віком від 45 років.

Чому суглоби стають малорухливими?

До вроджених причин контрактури належать аномалії розвитку м’язів або суглобів, ускладнення при пологах, кульшова дисплазія.

Але найчастіше розвиток тугоподвижності суглобів стає наслідком:

  • різних травм (переломів, забитих місць, вивихів), поранень, термічних або хімічних опіків з подальшим розвитком рубців;

  • захворювань суглобів (артрозу, коксартрозу, поліартриту);

  • ураження нервів або порушення кровопостачання у ділянці суглоба;

  • вікової деформації опорно-рухового апарату

Крім того, причиною виникнення контрактури можуть стати занадто активне зростання кісток, зв’язок, сухожиль у дитячому та підлітковому віці, генетична схильність, тривала вимушена нерухомість кінцівки. До факторів ризику належать і надмірні фізичні навантаження, малорухливий спосіб життя, надмірна вага.

Стресові ситуації та психоемоційні навантаження також здатні викликати біль у суглобах і вплинути на їхню рухливість. При цьому якщо в основі патології лежить неврологічна симптоматика, на хворого можуть не діяти знеболювальні засоби. Проблема вирішується шляхом корекції режиму та прийому седативних препаратів.

Не прогайте перші симптоми

Симптоматика тугорухливості того чи іншого суглоба залежить від причин розвитку, локалізації та стадії патологічного процесу. Але, як правило, контрактура розвивається поступово.

Спочатку пацієнт зазнає тимчасових, незначних труднощів зі здійсненням згинального або розгинального руху в ураженому суглобі, при цьому можливими є невеликі больові відчуття. Скутість і болючість найчастіше проявляється при поворотах та нахилах, при ходьбі або рухах рук.

При цьому людина, відчуваючи певну обмеженість рухів та дискомфорт, далеко не одразу звертається до лікаря, приписуючи ці симптоми перевтомі. Тим часом процес прогресує, і якщо при появі перших тривожних ознак не розпочати лікування, контрактура буде посилюватися і згодом навіть може стати причиною інвалідності.

 Яке лікування призначать?

Діагностикою та лікуванням контрактур зазвичай займається ортопед-травматолог, але часто потрібні додаткові консультації хірурга, невролога, ревматолога або реабілітолога. Виявити проблему фахівець найчастіше здатний вже після огляду, пальпації та спеціальних тестів, але іноді необхідні рентгенографія та УЗД, у складних випадках – КТ або МРТ.

Лікування підбирається лікарем суворо індивідуально, насамперед усувається причина контрактури. У гострих стадіях запалення накладають тугі пов’язки, гіпс, шини, манжетки, призначають протизапальні, протинабрякові та знеболювальні препарати. Але основні методи лікування – це фізіотерапія, лікувальна гімнастика, масаж.

У разі неефективності консервативного лікування або за наявності ускладнень може бути рекомендоване оперативне втручання.

Допоможуть вправи на розтягування

Попередити проблеми з рухливістю суглобів допоможуть помірні, але регулярні фізичні навантаження: зарядка, піші прогулянки, йога, плавання, вправи на розтягування. Також важливо тримати під контролем хронічні патології, не пускати на самоплив лікування травм, запальних та інфекційних захворювань.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні