Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк роблять сучасну каву без кофеїну

Як роблять сучасну каву без кофеїну

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі люди з медичних показань чи інших причин не можуть пити каву через кофеїн — речовину, яка стимулює фізичну та розумову діяльність, зменшує сонливість, дарує відчуття бадьорості.

Тому був винайдений особливий продукт – декофеїнізований, який зберігає смак та аромат напою, але при цьому практично не містить кофеїну. У статті розповімо про особливості його виробництва.

Особливості кави, в якій немає кофеїну

Найчастіше такий напій роблять з арабіки, оскільки вона містить менше кофеїну, ніж робуста. А значить, і прибирати цю речовину із зерен простіше та швидше. У магазинах можна придбати декофеїнізовану каву в зернах, мелену і розчинну. При декофеїнізації з зерен також видаляють інші речовини, через що смак і аромат готового напою стають простіше. Також багато варіантів декаф мають більш виражену кислинку, ніж звичайна 100% арабіка, а в післясмаку напою часто з’являються нотки хліба або трави. Якщо ж безкофеїновий напій приготовлений зі свіжообсмажених ретельно відібраних зерен, ці нюанси смаку та аромату практично непомітні, хоча вартість кави без кофеїну на сайті в цьому випадку повністю відповідає високій якості продукту.

Основні технології виробництва

Є кілька способів видалення кофеїну:

  1. Прямий. Зерна трохи обробляють парою або деякий час вимочують у підігрітій воді, а потім замочують на кілька годин у спеціальному розчині. Хімічна речовина входить у реакцію з кофеїном, зв’язуючись із нею. Після цього добавку видаляють, випаровуючи зерна ще кілька годин. Більшість недорогих напоїв виробляють саме таким чином.
  2. Непрямий. Зерна вимочують у нагрітій воді, а потім із цієї ж води за допомогою розчинника видаляють кофеїн. У трохи очищену рідину знову поміщають ті ж зерна і знову вимочують. Процедуру повторюють щонайменше 10 разів. А оскільки з води видаляється тільки кофеїн, то олії та інші мікроелементи в рідині і кавових зернах, що занурюються в неї, залишаються. Цей спосіб вважається сучаснішим, але дорогим.
  3. Швейцарська. Схожий на непряму з тією різницею, що кофеїн з води видаляється за допомогою вугільного фільтра, а не хімічного розчинника. Такий метод виробництва безкофеїнового напою ще дорожчий за попередній.
  4. За допомогою діоксиду вуглецю. Зріджений CO2 під тиском близько 300 атмосфер відіграє роль розчинника. Процес дуже дорогий, тому використовується лише найбільшими виробниками безкофеїнового напою.

Щоб дізнатися, яким саме способом була виготовлена та чи інша кава без кофеїну, яку можна купити, наприклад, на MAUDAU, треба вивчити упаковку продукту. Якщо на ній немає потрібної інформації, відвідайте сайт виробника.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні