Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяПро що в Біблії не пишеться: розбираємося з біблійними міфами та переказами

Про що в Біблії не пишеться: розбираємося з біблійними міфами та переказами

Этот материал также доступен на русском языке
 Багато хто впевнений, що інформація про те, що в пеклі грішників варять у котлах, а Ной рятував «кожної тварі по парі», міститься саме в Біблії.

Однак навіть якщо прочитати цю «книгу книг» від кірки до кірки, нічого подібного ви в ній не знайдете. Сьогодні, у Всесвітній день релігії, продовжуємо розбиратися, які ж відомі міфи ми приписуємо авторам Біблії, і як усе було насправді?

Що з’їла Єва?

Найпопулярнішим біблійним міфом є історія про гріхопадіння людства. Тобто про те, як Єва з’їла яблуко з Древа пізнання добра і зла, а заодно вмовила спробувати його і Адама, за що вони обоє були вигнані з раю. Однак у Біблії не йдеться про те, які саме плоди росли на райському дереві. У книзі Буття написано: «Єва побачила, що «дерево добре на їжу, і принадне для очей, і пожадане дерево, щоб набути знання. І взяла з його плоду, та й з’їла».

Про те, що з’їдений Євою плід був яблуком, у головній книзі християнства не сказано жодного слова. Навпаки, знаменитий богослов Єфрем Сирин вважає, що Древом пізнання добра і зла була смоква, яку ще називають інжиром, або фіговим деревом. Інші богослови вважали, що то був лимон, виноград і навіть пшениця. А версія про яблуко, найімовірніше, виникла під впливом античного міфу про яблуко розбрату*.

До речі, традиційний одяг перших людей – «фіговий листок» – ще одна вигадка. У Біблії про листочок на причинному місці нічого не говориться, а написано, що одягнені Адам і Єва були в «пошиті опоясання», щоправда, не сказано, з чого вони були зроблені. Зате в книзі Буття сказано, що після гріхопадіння Бог вигнав їх з раю, «зробив їм шкіряний одяг і одягнув їх».

Пророк Мойсей був рогатим?

У католиків існує дуже популярна теорія, що у Мойсея на голові росли роги. З такою сумнівною окрасою старозавітного пророка зображено навіть на знаменитій скульптурі Мікеланджело, яку той створив для Ватикану. Але це не помилка скульптора.

Як не дивно, ця легенда з’явилася через помилковий переклад біблійного тексту. У Біблії написано, що після того, як Мойсей спустився з гори Синай, «його обличчя почало сяяти променями від того, що Бог говорив з ним». Перекладач латинської версії Біблії Ієронім Стридонський прийняв давньоєврейське слово «карай» – «сяяти» – за «керен» – «ріг», і через його помилку Мойсей «обзавівся» двома чудовими рогами.

Однак у той час це нікому не здавалося дивним, тому що в давнину ріг був знаком земної та божественної влади. Але як би там не було, протягом понад тисячу років католики свято вірили, що Мойсей був рогатим, ця помилка збереглася також і в епоху Відродження.

*Яблуко розбрату – в давньогрецькій міфології золоте яблуко з написом «найпрекраснішій», яке підкинула богиня розбрату Еріда. Воно стало причиною сварки Гери, Афіни та Афродіти, розсудити яких узявся Парис. Його рішення по суті призвело до Троянської війни. 

 Багато хто впевнений, що інформація про те, що в пеклі грішників варять у котлах, а Ной рятував «кожної тварі по парі», міститься саме в Біблії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні