П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяПро що в Біблії не написано: розбираємося з текстом священного писання

Про що в Біблії не написано: розбираємося з текстом священного писання

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто впевнений, що інформація про те, що у пеклі грішників варять у котлах, а Ной рятував «усякої тварі по парі», міститься саме в Біблії. Однак навіть якщо прочитати цю «книгу книг» від кірки до кірки, нічого подібного ви в ній не знайдете.

Чого немає в Біблії?

Які ж відомі міфи ми приписуємо авторам Біблії, і як все було насправді?

Землю в Біблії асоціювали з кулею

Ймовірно, хибна думка, що Земля пласка, виникла через те, що в Біблії її називають твердю. Однак при цьому там немає жодної згадки про те, що вона пласка.

Швидше, навпаки – у Біблії можна знайти натяки на круглу форму планети. Наприклад, у книзі притч Соломона при описі процесу творіння вживається єврейське слово «тебел», що у перекладі означає «світ», «земна куля».

Крім того, пророк Ісайя в одному з текстів, описуючи Бога як того, «який сидить над колом землі», вживав два окремі давньоєврейські слова, які означають «куля» і «земля». Тобто навіть у Біблії ніхто Землю пласкою не називав, а навпаки, є недвозначні вказівки на її кулясту форму.

Як виглядав опонент Бога?

Багато хто вважає, що уявлення про те, як виглядає диявол, взято з Біблії. Однак там немає навіть натяку на опис зовнішності ворога людського роду.

Зображення сатани почали з’являтися у християнському мистецтві лише у IX столітті. Саме тоді його стали зображати з рогами та копитами, покритим вовною і з вилами у руках. Мабуть, таку зовнішність йому почали приписувати, ототожнюючи зі звіром із книги одкровень. А можливо, це суміш рис, отриманих від різних язичницьких божеств, – грецьких Пана та Посейдона, а також єгипетського захисника домашнього господарства Біса.

До речі, грецьке слово «діаволос» або давньоєврейське «сатан» у перекладі означає лише «обвинувач» або «опонент». Крім того, диявол не перетворювався на змія, щоб спокусити Єву, – авторами цієї захоплюючої версії стали середньовічні богослови.

(Далі буде)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні