Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіСоборна Україна: цікаві факти про наші міста

Соборна Україна: цікаві факти про наші міста

Этот материал также доступен на русском языке
На честь Дня Соборності України ми зібрали цікаві факти про найбільші міста нашої країни: від Києва до Львова, від Одеси до Харкова.

Кожне місто України славиться унікальною архітектурою і незвичайними місцями: від замків і мостів до вулиць і парків. Ворог намагається позбавити нас всього цього, руйнує наш дім. Але разом ми обов’язково все відбудуємо і відновимо. Сьогодні, на честь Дня Соборності України, ми зібрали цікаві факти про найбільші міста нашої країни: від Києва до Львова, від Одеси до Харкова.

ВІННИЦЯ. Це місто прославилося найбільшим плавучим фонтаном у Європі. Він розташований у руслі річки Південний Буг і має довжину 140 метрів.

ДНІПРО. У Дніпрі розташовано найкоротше в Європі метро – його довжина всього 7,8 кілометра, і найбільша набережна – її довжина 23 кілометри.

ДОНЕЦЬК. 1970 року ЮНЕСКО надало Донецьку звання найзеленішого промислового міста.

ЖИТОМИР. Житомир виник як портове місто на березі річки Тетер, якою ходили судна греків. Також тут проходив найдовший торговельний шлях Європи – «Королівський шлях».

УЖГОРОД. Візитна картка Ужгорода – найдовша в Європі липова алея (понад два кілометри) і квітучі сакури, яким вже сто років.

ЗАПОРІЖЖЯ. Тут можна дістатися з лівого берега Дніпра на правий на тролейбусі через дамбу Дніпровської ГЕС (ще одна унікальна споруда Європи).

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Колись на центральній площі міста «Ринок» проводили масові страти. Городяни кажуть, що у старих будинках досі живуть привиди гуцулів.

КИЇВ. Наша «Батьківщина-Мати» входить до п’ятірки найвищих монументів світу – її висота 102 метри, коли Статуя Свободи – всього 93 метри.

КРОПИВНИЦЬКИЙ. У 1882 році в місцевому театрі відбулася перша вистава «Наталка Полтавка» під керівництвом драматурга Марка Кропивницького. Так заснували «Театр корифеїв».

ЛУГАНСЬК. Луганчани одні з перших (ще наприкінці 1980-х років) підтримали незалежність України і розпад СРСР. До речі, практично всі села Луганщини етнічно – українськомовні.

ЛУЦЬК. Тут розташований найстаріший (XIV століття) і найбільший замок Любарта, який зображено на купюрі 200 гривень. А ще у Луцьку є один із найдовших будинків у світі – його довжина три кілометри.

ЛЬВІВ. Саме в цьому місті винайшли гасову лампу, запустили трамвай і повітряну кулю, збудували перший готель і школу.

МИКОЛАЇВ. У місті розташована одна з найстаріших у Східній Європі морських обсерваторій та єдиний у своєму роді Музей суднобудування і флоту, будівлю якого споруджено у ХVIII столітті.

ОДЕСА. У місті біля Чорного моря в 1838 році вперше було укладено асфальт, прокладено першу в імперії каналізацію, тут же з’явилася перша «швидка допомога».

ПОЛТАВА. У місті народилося і жило багато українських письменників, у тому числі й Іван Котляревський – автор першої поеми українською мовою «Енеїда» (1798 рік).

РІВНЕ. У Рівному знайшли бурштин віком 40 мільйонів років з давнім скорпіоном та іншими комахами.

СІМФЕРОПОЛЬ. Історики говорять, що з ІІІ століття до нашої ери на місці міста існувала столиця скіфської держави – Неаполь Скіфський. Вона була зруйнована готами і гунами.

СУМИ. На зламі ХІХ і ХХ століть Суми славилися цукровим заводом. У місті була настільки потужна мережа виробництв цукру, що городяни встановлювали ціну на продукт для всієї Європи.

ТЕРНОПІЛЬ. В Україні збереглося понад сто замків, і 34 з них перебувають у Тернопільському регіоні. Найдавніший з них – Старий замок у Тернополі.

ХАРКІВ. В 1805 році тут був заснований один із найстаріших і найбільших вишів у всій Східній Європі.

ХЕРСОН. Мало кому відомо, але Херсон – це місто давніх лабіринтів. З’явилися вони під час перших поселень. Подейкують, що лабіринти ведуть з одного берега Дніпра на другий.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Тут розташований один із найбільших речових ринків Європи.

ЧЕРКАСИ. Кобзар часто приїжджав до Черкас і любив прогулюватися місцевими вулицями. Підтвердженням цього є часте згадування міста у творчості Тараса Шевченка.

ЧЕРНІВЦІ. В минулому у Чернівцях, починаючи з вечора п’ятниці та всю суботу, не працювали питні заклади, щоб не заважати справляти Шабат. А от у неділю не шуміли до обіду через церковну службу.

ЧЕРНІГІВ. Тут розташований відомий на пострадянському просторі пивзавод. Його збудували 1976 року за чеською технологією. Саме там виробляють «Чернігівське» пиво, яке люблять не лише в Україні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні