П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіНавчання дітей за кордоном та українські стандарти: які проблеми можуть виникнути при...

Навчання дітей за кордоном та українські стандарти: які проблеми можуть виникнути при поверненні додому

Этот материал также доступен на русском языке
Відповіді на безліч питань про освіту та навчання дітей у країні та за кордоном можна було отримати на телефонній лінії для внутрішньо переміщених осіб із освітнім омбудсменом України Сергієм Горбачовим.

Як поєднати стаціонарне навчання за кордоном із дистанційним в українській школі? Як захистити право на якісну освіту дитини? На які новації очікувати в питаннях безпеки для дітей у школі?Відповіді на ці та інші питання можна було отримати на телефонній лінії для внутрішньо переміщених осіб з освітнім омбудсменом України Сергієм Горбачовим.

Доброго дня. Перебуваємо за кордоном, дитина навчається в польській школі у п’ятому класі. Але влітку плануємо повертатися додому. Підкажіть, будь ласка, які документи краще збирати, щоб нам зарахували це навчання і чи потрібно буде складати академрізницю? Як це має відбуватися?

Освітні програми інших країн дуже відрізняються від української – за кількістю предметів, обсягом навчального матеріалу, темами навчального матеріалу, системою оцінювання.

  • Тому потрібно буде в закордонному закладі освіти взяти інформаційну довідку про період навчання із зазначенням переліку предметів, окремих тем та результатів оцінювання.
  • Крім ПІБ та дати народження дитини, в ній має бути зазначено офіційну назву закладу освіти (відповідно до національних реєстрів конкретної країни), період навчання (коли дитина була прийнята на навчання і коли його завершила), клас.
  • Крім цього, у довідці зазначається перелік предметів, що вивчалися, та обсяг навчальних програм, а також результати, які дитина отримала відповідно до національної системи оцінювання із зазначенням критеріїв оцінювання та бальної шкали конкретного закладу освіти.
  • Довідка засвідчується печаткою, підписом керівника закладу освіти та повинна містити контактні дані школи – телефон чи адресу сайту, електронну пошту, за якими можна було б зв’язатися із закладом за потреби.
  • Також у довідці проставляється дата її видачі.

Коли дитина повернеться в Україну, ті предмети, які більш-менш збігаються з українською програмою, мають бути зараховані. Ті, які ні (зокрема, українознавчий компонент) – можна або вивчати зараз дистанційно в українській школі, або, за рішенням педради, пройти підсумкове оцінювання з цих предметів онлайн чи вже очно, після повернення в Україну. Це визначено відповідним наказом МОН від 15.05.2023 року № 563.

Терміни проведення оцінювання визначає заклад освіти. Якщо мова йде про завершення певного класу – потрібно зробити це до завершення навчального року, якщо йдеться про зарахування до наступного класу – до початку нового навчального року (у травні або вже у серпні). Тобто на 1 вересня 2024-го дитина повинна мати зараховані результати навчання з іноземної школи та залік з академрізниці.

І батьки мають подбати про це заздалегідь. Під час навчального року можна також повернутися і бути зарахованим – пройти всі ті самі процедури, але тоді буде потрібне окреме рішення педради.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні