Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧи можуть вигнати дитину зі школи за погану поведінку та навчання: що...

Чи можуть вигнати дитину зі школи за погану поведінку та навчання: що каже омбудсмен

Этот материал также доступен на русском языке
Відповіді на це запитання читайте в нашому матеріалі за підсумками телефонної лінії з освітнім омбудсменом України Сергієм Горбачовим.

– Добрий день. Скажіть, будь ласка, якщо у дитини в школі погана поведінка і вона погано вчиться, чи мають право нас вигнати зі школи?

 – Ні, не мають такого права. Українське законодавство передбачає лише один випадок – коли за підсумками навчання в 9-му класі профільного навчального закладу дитина з профільних дисциплін отримала оцінки 3 бали і нижче за 12-бальною шкалою. Наприклад, дитина навчається у фізико-математичному ліцеї і отримала 3 або менше бали з фізики чи з математики. Тоді її можуть не зарахувати до 10-го класу.

Раніше ми писали, як поєднати стаціонарне навчання за кордоном із дистанційним в українській школі.

Але батьки мають усвідомити, що погана поведінка дитини порушує право на здобуття якісної освіти інших учнів у класі. Батькам потрібно налагодити контакт із дитиною та вчителями. Варто залучити шкільного психолога і дати йому дозвіл для роботи з дитиною, щоб зрозуміти причини такої поведінки. Він зробить психологічну діагностику класу та дитини і, за потреби, проведе необхідну роботу в класі та корекційну роботу з дитиною, щоб покращити ситуацію. Психолог також може рекомендувати батькам звернутися до інших фахівців. Батьки також можуть звернутися до психолога за межами школи.

Часто, захищаючи права власної дитини, батьки забувають про права інших учнів. Виникають конфліктні ситуації, які впливають на всіх учасників освітнього процесу. Крім того, кожному з нас важливо пам’ятати, що, окрім прав, ми маємо також обов’язки та несемо відповідальність за наші дії та дії неповнолітніх дітей.

Ми маємо пам’ятати просту тезу: моє право забезпечене тим, як людина поруч виконує свої обов’язки, і навпаки – мій обов’язок полягає в тому, щоб права інших людей поруч були також забезпечені. Але, на жаль, у нашому посттоталітарному суспільстві такий логічний ланцюжок ще не прижився в головах усіх українців.

Комуналка – понад усе: як уряд закручує гайки найбіднішим (відео)

Багатьом українцям припинять виплати вже з лютого – кого це торкнеться (відео)

Нове на сайті