П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіДолги за комуналку: відключення та штрафи повернули

Долги за комуналку: відключення та штрафи повернули

Этот материал также доступен на русском языке
Як відомо, з початку широкомасштабної війни було запроваджено заборону на відключення від комунальних послуг споживачів, які мають заборгованість щодо їх оплати.

Однак нещодавно Кабмін ухвалив постанову № 1405, якою скасував цю заборону. Які ще нововведення передбачає цей документ?

Які зміни на нас чекають?

Згідно з постановою «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати житлово-комунальних послуг» № 1405 від 29.12.2023, уряд скасував заборону на відключення від компослуг боржників, нарахування та стягнення штрафів і пені, стягнення заборгованості у судовому порядку.

Введено зміни і до правил надання послуг холодного і гарячого водопостачання. Так, якщо споживачі не мешкають у житловому приміщенні протягом понад 30 календарних днів, їм слід надати постачальникам комунальних послуг заяву і документальне підтвердження. Це потрібно, коли житло не обладнане лічильниками.

Якщо мешканці відсутні у квартирі понад шість місяців, споживач у термін з моменту закінчення кожного шестимісячного періоду зобов’язаний надавати виконавцю оновлену заяву. Тоді вартість користування послугою йому перерахують або не нарахують. Проте опалення доведеться оплачувати у будь-якому разі.

Кого відключення не торкнуться?

Заборона на відключення комунальних послуг діятиме лише для споживачів, які мешкають у зоні активних бойових дій. А також – для тих, чия нерухомість у результаті бойових дій була пошкоджена. У такому разі власник житла має поінформувати про це постачальника комунальної послуги.

На тимчасово окупованих територіях нарахування плати за житлово-комунальні послуги є забороненим: з дати початку окупації – до дати її завершення.

Борг можна сплатити у розстрочку

Вже зараз багато які обленерго заявили про готовність відключати світло за несплату і закликали споживачів у найкоротший термін погасити заборгованість. Разом з тим, з початком повномасштабного вторгнення росії багато людей опинилися у складних життєвих обставинах. І платити за комуналку у повному обсязі просто не в змозі.

І тут можна оформити договір реструктуризації (оплати частинами, розстрочки) заборгованості.

Погасити у розстрочку можна борги за постачання газу, електрики, тепла і гарячої води, водопостачання та водовідведення, вивезення побутових відходів, послуги з утримання будинку та прибудинкової території або управління ОСББ.

Щоб укласти договір, потрібно звернутися до центрального офісу компанії-постачальника комунальної послуги. Необхідно надати такі документи:

  • паспорт,
  • ідентифікаційний код;
  • витяг з державного реєстру актів громадянського стану громадян;
  • документи, що підтверджують право власності на будинок (квартиру);
  • витяг з реєстру майнових прав про реєстрацію права власності;

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: якщо договір підписує представник власника, знадобляться ще довіреність та його паспорт.

Розстрочку на виплату заборгованості дають, у середньому, терміном до 12 місяців. Сума щомісячних виплат залежить від суми боргу і рівня доходу громадян.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні