П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк правильно постити: з чого починати і як утримуватись

Як правильно постити: з чого починати і як утримуватись

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читача: "Як постити людині, яка нещодавно стала парафіянином церкви? З чого почати, якщо немає ні досвіду, ні людини, яка могла б дати слушну пораду?"

Раніше ми розповідали, що робити, якщо не вистачає сили волі дотримуватися посту.

Відповідає протоієрей Євген Іванов:

«Царський шлях»

Є поняття «Царський шлях». Головне для початківців, та й не тільки, – не перепоститись і не перемолитися. Буває так, що бадьоро почавши піст, вже після першого тижня починається втома, а потім і огида. І ні молитися, ні постити більше не хочеться. Отже, обрано не той захід посту, не той обсяг молитовного правила.

Починати треба с малого

Почати треба не з «сухоїжі» та «неїдень», а з виключення з раціону м’ясо-молочних продуктів, яєць, а у Великий піст – і риби. І все, досить. А «варіння з олією» чи «без олії» – це особливості чернечого статуту. Це – зовнішня постова оболонка.

Виконання молитовного правила

Наступним кроком має стати щоденне виконання ранкового та вечірнього молитовного правила. Не на ходу, не зі зубною щіткою в роті або чашкою чаю в руці, а як годиться – біля ікон, із затепленою лампадою, не поспішаючи та уважно. Ті, хто не читав євангелії та послань апостольських, слід почати це добре і необхідне для душі діяння. Знову ж таки не багато, по розділу, по піврозділу. А людям, у кого читання Писання вже міцно увійшло в практику, слід читати його уважніше та глибше, залучаючи тлумачення святих отців.

Ще одна порада: у дні посту дуже корисно часто відвідувати храм, молитися, звикати до громадського богослужіння, поринати у молитовну атмосферу.

Важливо зрозуміти, а що мені заважає нормально жити, спілкуватися з Богом та людьми? Буває таке, людина скаржиться на роздратування, зізнається: «Ой, я такий дратівливий! Ну, не знаю, що робити, все дратує». Здавалося б, от і готово, гріх викритий – ходи тепер, і не дратуйся. Але саме собою роздратування – це ще не гріх. Це – симптом глибоких душевних травм (наприклад, враженого самолюбства чи владолюбства). Так само зі сумом, заздрістю та іншими гріхами та поганими вчинками. Пост дає змогу побачити себе у світлі євангельської правди.

Чи варто постити хворій людині?

– Чи варто постити людині, яка має хронічні захворювання?

Все індивідуально. Якщо у людини тяжкий ступінь цукрового діабету або загострилася виразка шлунка, то, зрозуміло, переходити на хліб та воду не варто. Пропоную щадний варіант: виключити м’ясо, а молочні продукти вживати як ліки без вишукувань. Їсти торт, морозиво та вершкову помадку, посилаючись на хронічну хворобу, погодьтеся, якось дивно. Сир – так, але не глазуровані сирні сирки зі згущеним молоком. Якщо лікарі наполягатимуть на вживанні м’яса, можна поїсти і його. Знову ж таки, як ліки. Не думаю, що лікар як терапію прописує пацієнту-панкреатитнику шашлик.

ДО ВІДОМА. Триває Різдвяний піст для тих, хто святкує Різдво за юліанським календарем — до 6 січня 2024 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні