Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо робити, якщо не вистачає сили волі дотримуватися посту

Що робити, якщо не вистачає сили волі дотримуватися посту

Этот материал также доступен на русском языке
Боротьба зі своїми пристрастями та слабкостями, по суті, і становить мету посту.

Запитання читачки:

– У мене немає сили волі дотримуватися посту відносно їжі. Коли я не їм м’яса, стаю злою і роздратованою, грубою. Знаю, що головне в пості – не лише утримання від їжі, але більш поглиблений погляд у себе, намагання виправити з Божою допомогою щось у собі, та все ж… Я навіть готова відмовитися від перегляду телевізора під час посту, але не їсти м’ясо я не можу. Ну що мені робити, якщо я такий інвалід духовний? Я і молитовне правило регулярно читати не можу, непосильно… Нічого не можу робити регулярно. Іноді бувають думки, що Православ’я не для мене, але я не можу жити без Христа, без Причастя (нехай навіть воно нечасте).

Відповідає протоієрей Олександр Ілляшенко:

– Насамперед ми не повинні упокорюватися з тим, що ми є «духовними інвалідами», і визнавати цей стан як наш єдино можливий до кінця століття. Боротьба зі своїми пристрастями та слабкостями, по суті, і становить мету посту. А вийти на таку боротьбу і перемогти в ній можливо лише після регулярних і складних «тренувань» і, звичайно, з допомогою Божою.

Ви говорите про роздратованість. Але це стосується не тільки вас, це стосується багатьох людей – це досить часта реакція. Але роздратованість ця не з’являється від посту, а проявляється завдяки посту. Тобто це не щось, що приходить лише під час посту, а те, що є в нас завжди з тих чи інших причин. Просто завдяки деяким обмеженням цей гріх яскравіше проявляється. Саме одним із завдань посту є виявлення в собі тих чи інших гріхів і війна з ними. Марно боротися з бур’янами, відірвавши в них тільки листя, але залишивши в землі коріння – бур’ян проросте знову, а корінь за цей час ще більш зміцниться.

Не можна боротися з дратівливістю, «годувати» її м’ясом. Потрібно шукати її реальну причину і з нею боротися. Пост оголює наші «слабкі місця», дає нам виразніше їх побачити і відчути, і тому природною реакцією має бути не бажання знову «сховати» ці виразки, а докласти зусиль для того, щоб видалити їх назавжди.

Звичайно, це довгий і складний шлях, і починати його краще разом із досвідченим провідником – священиком, який підкаже, з чого саме вам слід цей шлях почати, обговорить результати перших кроків, підкаже, куди і як рухатися далі. Тому раджу вам піти у храм і обговорити питання про піст в особистій бесіді зі священиком, розповісти йому про ваші проблеми і запитати поради, як краще привчити себе до посту і подолати дратівливість і грубість.

ДО ВІДОМА. Триває Різдвяний піст. За новоюліанським календарем він триватиме до 24 грудня, за юліанським – до 6 грудня 2024 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні