Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк боротися із сухістю шкіри взимку

Як боротися із сухістю шкіри взимку

Этот материал также доступен на русском языке
Взимку багато людей страждають від аномальної сухості шкіри. При цьому звичайні зволожувальні засоби не вирішують проблему.

Чому пересихає шкірний покрив, чи потрібно цей стан лікувати або він є варіантом норми, розповів лікар-дерматовенеролог вищої категорії Володимир Агафонов.

Чим небезпечна патологія?

Патологічна сухість шкіри, обумовлена зміною її гідроліпідного балансу, називається ксерозом. Характерні проблемні місця при цьому – лікті, коліна, кисті рук та стопи, але процес може проявлятися і на інших ділянках тіла, наприклад, на животі та спині.

Ксероз – дуже поширений стан, від якого тією чи іншою мірою страждає кожна п’ята людина на землі. У той же час поділяють різні причини розвитку і ступеня патології. І якщо на початковій стадії з проблемою можна впоратися за допомогою спеціальних зволожуючих засобів, то запущений ксероз порушує захисні функції шкіри і стає стартовим майданчиком для виникнення дерматозів та інших захворювань шкіри.

Чому виникає надмірна сухість шкіри?

Порушення водно-жирового балансу шкіри може бути наслідком різних причин, залежно від яких ксероз поділяють на три групи:

  •  уроджений (спадковий) – пов’язаний з генетичними мутаціями, які призводять до порушень в епідермісі (сухість шкіри проявляється з дитинства і присутня протягом усього життя);
  •  набутий – розвивається під впливом різних зовнішніх факторів (занадто сухе повітря, холод або спека, обвітрювання, надмірна дія ультрафіолету), а також може бути супутнім симптомом таких захворювань, як цукровий діабет, тиреоїдит, гепатит, ниркова недостатність, гастрит, холецистит, гіповітаміноз, анемія, атопічний дерматит;
  • сенільний (старечий) – обумовлений віковими змінами гормонального балансу, активності сальних і потових залоз (часто призводить до появи тріщин на п’ятах і кистях, лущення шкіри на гомілках).

Крім того, проблеми зі шкірою можуть спричинити порушення режиму сну та відпочинку, неправильне харчування, зміна часових поясів.

Як проявляється недуга?

Фахівці виділяють чотири стадії розвитку ксерозу, кожній з яких властивий окремий комплекс симптомів. Але до загальних проявів патології належать відчуття стягнутості, дискомфорту і підвищеної чутливості шкіри, поява на ній характерних лусочок. На пізніших стадіях шкірний покрив стає шорстким, у ньому з’являються висипання, тріщини і навіть виразки.

Також більшість пацієнтів з ксерозом скаржаться на свербіж шкіри, іноді – печіння, при цьому симптоматика погіршується після контакту з водою і сухим повітрям.

Яке лікування призначать?

Якщо дерматолог підозрює, що стан шкіри спричинений внутрішніми хворобами, пацієнта направляють на додаткові обстеження: аналізи крові та сечі, УЗД щитовидної залози, органів черевної порожнини.

У лікуванні ксерозу використовується комплексний підхід, спрямований на усунення симптомів і зведення до мінімуму причин, що спровокували проблему. Фахівець (дерматолог, косметолог) підбирає лікувальну косметику, орієнтуючись на індивідуальні особливості шкіри та організму. За необхідності можуть бути призначені засоби з топічними кортикостероїдами і обробка антисептиками.

Допоможуть вітаміни і зарядка

Пацієнту з ксерозом рекомендується:

  • приймати вітамінні комплекси та біодобавки, що покращують стан шкіри;
  •  уникати частого купання в гарячій воді, використання агресивних миючих засобів, скрабів і твердих мочалок;
  •  бути фізично активним і регулярно виконувати вправи, що покращують кровообіг.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні