Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНавіщо повідомляти в ПФУ про те, що пенсіонер знайшов собі роботу

Навіщо повідомляти в ПФУ про те, що пенсіонер знайшов собі роботу

Этот материал также доступен на русском языке
Встановити факт того, що людина офіційно працює, дуже просто: адже у ПФУ є доступ до бази даних щодо сплати людиною страхових внесків.

Якщо пенсіонер пішов працювати, навіщо йти до Пенсійного фонду і про це повідомляти? Адже людина сплачує податки, з яких йде відрахування до Пенсійного фонду, тобто там і так бачать, що людина працює.

(Питання з коментарів на ютуб-каналі газети «На пенсії»)

Дійсно, органи Пенсійного фонду (ПФУ) вимагають, щоб пенсіонер обов’язково повідомляв про факт звільнення або працевлаштування. Це передбачено чинними нормативними документами. Коли людина підписує заяву про призначення пенсії, то там навіть прописано дрібним шрифтом, що людина зобов’язується зробити певні дії, що можуть вплинути на розмір пенсії. Зокрема у такій пам’ятці йдеться про працевлаштування.

Звісно, ви маєте рацію, адже у ПФУ є доступ до бази даних щодо сплати людиною страхових внесків. Тобто встановити факт того, що людина офіційно працює, дуже просто. Але прогрес поки не дійшов до того, щоб все це миттєво і автоматично фіксувалося без участі людини.

Насправді, не завжди прихід до ПФУ має сенс в таких випадках, але краще підстрахуватися. Припустімо, ви в базі ПФУ відмічені, як пенсіонер, що не працює. Потім ви влаштовуєтеся на роботу і не повідомляєте про це. Відбувається, наприклад, перерахунок пенсії у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму. Вам трохи пенсію підвищують.

Раз на рік ПФУ все-таки робить самостійно звірку даних по всіх, хто стоїть у них на обліку, і виявляє тих пенсіонерів, які почали працювати (бачать базу даних щодо сплати страхових внесків). На цій підставі вони скасовують попередній перерахунок і вираховують потім з пенсії кошти за ті місяці, в яких сталася переплата.

Інколи факт працевлаштування взагалі не впливає на розмір пенсії, а інколи сума переплати може бути зовсім невеличкою. Але якщо така переплата формувалася протягом року, то в підсумку сума може стати відчутною.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні