Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи можна заїдати стрес і при цьому не погладшати - як досягти...

Чи можна заїдати стрес і при цьому не погладшати – як досягти гармонії

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо не виходить не заїдати стрес, краще робити це так, щоб не набрати зайву вагу.

Які продукти для цього підійдуть найкраще, розповіла дієтолог-нутриціолог Ірина Мансурова.

У всьому винен адреналін

«При гострому стресі апетиту немає через вироблення адреналіну. А при емоційному виснаженні виробляється кортизол, який навпаки посилює апетит. У цей момент їжа здається особливо привабливою, навіть якщо людина не голодна. При цьому, як правило, хочеться з’їсти щось солодке, щоб виробився «гормон задоволення» – серотонін.

Проблема в тому, що після того, як людина наїсться солодкого або жирного, рівень цукру в крові спочатку підвищиться, а через деякий час сильно впаде. Тоді настане занепад сил і настрій знову опиниться на нулі. Після цього апетит знову повернеться з колишньою силою.

Зверніть увагу на корисні продукти

Тому слід звертати увагу на корисні продукти. У тому числі жирна морська риба, ягоди, горіхи (у яких багато антиоксидантів і корисних мікроелементів), зелень. Також можна побалувати себе сиром низької жирності, кефіром та свіжими овочами, але порції мають бути невеликими.

Сухофрукти та солодкі фрукти краще обмежити

Сухофрукти і багато солодких фруктів краще не їсти, тому що вони діють за принципом швидких вуглеводів і не позбавлять бажання поїсти. Краще перекушувати сендвічами з індичкою, лососем або курячою грудкою. При цьому хліб має бути цільнозерновим. Його можна замінити на хлібці.

Пам’ятайте про вітамін C

При стресі не варто забувати про вітамін C як про антиоксидант і протизапальний засіб. Можна у невеликих кількостях їсти апельсини, грейпфрути і солодкий перець.

Добре включити до раціону авокадо

Поріжте його, підсоліть трохи і капніть оливкової олії. Це джерело жирних поліненасичених кислот омега-3 та омега-6, а також вітамінів групи В. Усі вони сприяють зниженню стресу, підвищують концентрацію, піднімають позитивний настрій».

Корисна порада

Майте на увазі, що сон в осінньо-зимовий час має бути досить тривалим і міцним, таким, щоб людина прокинувшись, відчувала, що сили її за ніч відновилися. Для цього необхідно дотримуватися режиму дня: лягати спати в один і той же час. Перед сном бажано здійснити спокійну прогулянку – 20-30 хвилин. Спальне приміщення має бути досить теплим, а також добре заздалегідь провітреним.

Як правильно схуднути: і гарними стати, і здоров’ю не зашкодити.

Нове на сайті