Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСкільки разів на рік потрібно проходити медичний огляд, щоб хвороба не захопила...

Скільки разів на рік потрібно проходити медичний огляд, щоб хвороба не захопила зненацька

Этот материал также доступен на русском языке
З віком стан організму людини змінюється. І щоб зміни, особливо повʼязані зі хворобами, не захопили зненацька, треба проходити медичні огляди.

У кожному віці основна увага повинна приділятися різним аспектам. Яким саме у поважному віці, читайте далі.

 Мамологічний огляд

Починаючи з 50 і до 75 років жінки мають проходити мамографію раз на 1-2 роки. Якщо жінка належить до групи ризику, наприклад, має матір або сестру, яким діагностували рак грудей, то проходити мамографію варто щороку.

Зверніть увагу: до 80% раку грудей виявляють після 50 років. Тому варто обговорити з лікарем доцільність щорічного огляду.

 Гінекологічний огляд

Якщо вам 65-70 років і за останні 10 років ви мали три негативних ПАП-тести, то ви можете припинити його робити. Якщо ж ви проходили лікування від передракового стану шийки матки (дисплазія шийки матки), ПАП-тест варто продовжувати проходити протягом 20 років після лікування.

Перевірка на діабет

Після 65 років перевірятися на діабет варто кожні три роки. Якщо ви з групи ризику, лікар може порадити більш регулярні скринінги, але це визначається індивідуально.

Офтальмологічні огляди

Якщо ви вже маєте проблеми зі зором, профілактично звертатися до офтальмолога варто кожні 1-2 роки або частіше, якщо лікар вважає це за потрібне, й у вас є ризик розвитку глаукоми. Якщо ви вже маєте діабет, то звертатися до офтальмолога варто хоча б раз на рік.

Скринінг на рак легенів

Починаючи з 55 років, вам можуть порадити проходити щорічний скринінг на рак легенів. Цей скринінг вам порадять якщо:

  • раніше ви палили по 30 цигарок в день;
  • ви продовжуєте палити;
  • ви кинули палити менше 15 років тому.

Скринінг на рак остеопороз

Чоловікам денситометрію (швидке безболісне обстеження для вимірювання втрати щільності кісткової тканини) радять проходити, починаючи з 70 років, жінкам – з 65 років. Результати дозволять оцінити вірогідність переламів кісток.

Підготувала Світлана Комісаренко

Нове на сайті